Bio’s

Brigitte Herremans

Brigitte Herremans (1979) is postdoctoraal onderzoeker aan het mensenrechtencentrum van de Universiteit van Gent waar ze zich toespitst op de strijd voor rechtvaardigheid in Syrië.
Haar doctoraatsonderzoek (2019-2023) focuste op het potentieel van kunst om onrecht in de Syrische context zichtbaar te maken.
Van 2002 tot 2018 werkte ze als beleidsmedewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. In 2016 publiceerde ze samen met Ludo Abicht het boek ‘Israël en Palestina. De kaarten op tafel.’ Van 2017 tot 2018 werkte ze als beleidsmedewerker Midden-Oosten en Noord-Afrika bij BOZAR.

Brigitte Herremans studeerde Oosterse Talen en Culturen (Arabisch en Bijbels Hebreeuws) aan de UGent en Internationale Politiek aan de Université Libre de Bruxelles. Ze studeerde tevens in Jeruzalem en Caïro.

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (1951) is de auteur van een omvangrijk literair oeuvre dat internationale erkenning krijgt. Zijn werk omvat een groot aantal essays over kunst en samenleving, een twaalftal bundels poëzie, vier toneelstukken, verhalen en romans. Hertmans brak in het Nederlands door met Naar Merelbeke (1994) en Steden (1998), maar de grote internationale doorbraak kwam er met Oorlog en Terpentijn (2013), dat genomineerd werd voor de Man Booker International, de Premio Strega Europeo, en uitgeroepen tot een van de beste romans van 2016 door de New York Times. Het boek werd voor theater bewerkt door NeedCompany, met Viviane de Muynck in de hoofdrol. De Bekeerlinge, dat de basis vormde voor de gelijknamige opera, werd inmiddels in 15 talen vertaald, en was finalist voor de Prix Femina Etranger en de National Jewish Book Award USA. De theatertekst Antigone in Molenbeek werd geproduceerd door Toneelhuis, in een regie van Guy Cassiers. Hertmans’ laatste roman, De Opgang, beschrijft het leven van een vooraanstaande Vlaamse collaborateur.

In 2022 publiceerde Hertmans het essay Verschuivingen, over onze snel veranderende actualiteit en de staat van de postmoderne democratie.