‘Anna en de veldverslagen’

‘Anna en de veldverslagen’

Anna Luyten, in residentie, werkt gestaag verder aan haar ‘Anna en de veldverslagen’: een essayistisch en wandelend onderzoek met vele soorten ontmoetingen op dwaalwegen. We maken dit onderzoek in 2021 tastbaar in een happening met theater, performances, film en tentoonstelling. Maar vooralsnog (begin 2021) gaat dit ietwat anders, haast even boeiend. Met verschillende video’s, geboren in Gaasbeek en gedragen over de hele wereld. Onze resident Anna Luyten is dit jaar gastprofessor aan de befaamde University of the arts, London (UAL). Samen met de Duits Belgische scenograaf Anne Habermann (hoofd scenografie en kostuumafdeling aan de Toneelacademie Maastricht) ontwikkelde ze de workshop ‘identity of a place’. Anna Luyten legde de door corona terug naar Bejing verhuisde UAL kunststudente Eilyn Cheung een getekend plannetje voor van haar dagelijkse wandeltocht in Gaasbeek. Cheung volgde dat plan maar dan in Beijing. Zo volgde er een kettingreactie van studenten die elkaars wandelrichting volgden maar in een heel ander deel van de wereld. Vanuit De school van Gaasbeek doceerde Anna digitaal wat dwalen kan betekenen en hoeveel manieren er zijn om verslag uit te brengen van een veld. Dat resulteerde in filmpjes die studenten samen maakten, ook al zaten ze verspreid over de hele wereld: Frankrijk, Letland, Schotland, Engeland, Korea, China, …Januari 2021

Anna Luyten schreef hierover een tekst, een gedicht aan de voorzitter van
De School van Gaasbeek, Hugo De Greef

Beste Hugo,

Gaasbeek, kijkend door het venster

Zicht op de weiden,
Dan op wandel, langs de kerk, het kasteel, dieper het veld in
iedere dag opnieuw

Kijkend door een ander venster
het kader rond een computerscherm
En in het kader van een onderzoek naar het dwalen als discipline
Frames loslaten
Er lichtinvallen van maken

Zicht op intieme werelden
Was die te drogen hangt
Studentenkamers
Een gitaar aan de muur
Afwas die wacht
Vaak biedt het bij anderen naar binnen mogen kijken
een uitzicht

Wij zaten verspreid over de aardbol
Wij zaten ieder in ons landschap
Wij zaten ieder in onze kamer
Tijdens de lockdown
We gingen alleen naar buiten
We volgden de lijnen van een pad
De pogingen van een ander
om overeind te blijven

Eilyn Cheng uit Bejing volgde mijn pad,
in plaats van rechts te gaan de Donkerstraat in, liep zij rechts een drukke weg in Bejing op
En zo legden wij de getekende ‘overlevings’-wandelroute van een ander
op onze eigen landkaart
Kwamen we op plekken die ons nog nooit opgevallen waren
Maakten twintigers verspreid over de aardbol
Ieder in onze kamer
Ieder in ons landschap
Een nieuwe wereld

Dank om hier in Gaasbeek zoveel werelden te ontdekken

(In de workshop Identity of a place, framing the view, doceerden en dwaalden de Duits-Belgische scenografe Anne Habermann en Anna Luyten een week lang met studenten van het befaamde University of the Arts college Londen, door hun stad of platteland. Ze maakten en spraken digitaal met elkaar af en spoorden elkaar aan de wereld te onderzoeken. Sommigen spraken voor het eerst in weken met een onbekende, anderen verkenden hun grenzen door plekken op te zoeken zonder dat ze er iets te zoeken hadden. Een project ism University of The Arts, London, Wimbledon Theatre design – School of Arts, Gent- Toneelacademie Maastricht. Dank aan Lucy Algar en Sophie Jump)

1. In “The Unexpected”

Zij maakten foto’s en filmpjes en geluidsopnames tijdens hun eenzame wandeling. Ze bleven stilstaan bij een plek die de ander op zijn of haar wandelroute met een kruisje had aangeduid.
Zo keken ze met de ogen van een ander naar hun eigen wereld, vielen er opeens details op. Zij sponnen ieder een draad en weefden er één na één een vertelweefsel van.

Henry Fong, Londen, Engeland
Ieva Ievina, Kuldiga, Letland
George Buxton, Ormskirk, Engeland
Sonya Smullen, Glasgow, Schotland

2. Framing The view,

Een detail, een huis, een vreemde straathoek, het was hun opeens tijdens deze wandelingen opgevallen. Ze onderzochten de diepere lagen van een plek n en vonden bij onbekenden de kennis die hen dichterbij hun eigen wereld bracht.

George Bennett, Wimbledon, Engeland
Geonkuk Chang, Changwon, Zuid-Korea
Siyang Yu, Beijing, China
Dakshini Niathapala, Ilford, Essex, Engeland

3. A conversation of journeys

Tijdens de wandelingen op verschillende locaties maakten ze foto’s. Uit die collectie van elkaars foto’s van eenzame wandeltochten, maakten ze één ingebeelde gemeenschappelijke tocht.

Constance Comparot , Versailles, Frankrijk
Isabelle Frost, Essex Engeland
Nicole Johnston, , London, Engeland
Lora Li, London, Engeland