Over de vrienden

Vrienden van de schoolOver de Vrienden Vrienden 2019
Uitzonderlijke ontmoeting 2020Herfstontmoeting 2019ZomerConcert 2018ZomerConcert 2017ZomerRecital 2017

 

Over de ‘Vrienden van DeSchoolvanGaasbeek’ 

In 2014, amper drie jaar geleden, ging ‘de school van Gaasbeek. Platform voor creatie en residentie’ van start. Als prille organisatie, met wél heel wat ervaring bij de oprichters, blijven we naar onze toekomst kijken. Het gemeentebestuur van Lennik stelde de vroegere dorpsschool en het gemeentehuis ter beschikking én maakte ze instap klaar. Intussen zijn we 2018 en zijn er al nu 108 kunstenaars in het schooltje komen werken, resideren, creëren of optreden. We kregen tot en met 2017 een steun van de provincie Vlaams-Brabant.

In 2016 hebben we  ‘De Vrienden van DeSchoolvanGaasbeek’ opgericht. Piet Van Waeyenberge werd de voorzitter van de vrienden. Wij boden in 2016 de vrienden een uitgelezen ZomerRecital van Jos Van Immerseel aan. Met aansluitend een wandelbuffet. Alle vrienden kregen een waardevol aandenken mee. Het was een fijne avond. Niet alleen wegens het goede programma en het verzorgde buffet en keurige ontvangst ook door de aanwezige vrienden zelf. De avond bleek ongewild voor de regio een sterk netwerkmoment.

Vandaar dat we ook in 2017 op 27 juni een ZomerConcert organiseerden voor de ‘vrienden van De School van Gaasbeek’. Een succesvol gebeuren kunnen we gerust herhalen. Mét terug een uitgelezen artistiek aanbod. Ook Jos Van Immerseel was opgetogen over zijn passage in Gaasbeek en was bereid om terug te komen. Hij drong zelfs een beetje aan. Hij kwam ditmaal echter niet alleen. De Japanse pianiste Ayako Ito vergezelde hem. Ze brachten een quatre-mains concert met werk van Satie, Grieg, Debussy en Schubert. Ook ditmaal kwam Jos Van Immerseel een historisch instrument uit zijn pianocollectie mee: een Pianoforte Johann Nepomuk Tröndlin (ca 1835 – Weense mechaniek, 6 octaven).

Wij ontvingen de vrienden met een welkom drink in de school van Gaasbeek. Ditmaal op de door de gemeente Lennik op dat ogenblik al gedeeltelijk hernieuwde speelplaats. Op een ontwerp van architect Paul Robbrecht.  En na het concert en het wandelbuffet in Molensteen kreeg elke vriend een waardevol aandenken mee naar huis. Dit jaar is dat een kunstboek uitgegeven naar aanleiding van 20 jaar PARTS, de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. En een originele tekening van architect Paul Robbrecht gedrukt in beperkte oplage, gesigneerd en genummerd!

Dankzij de ‘steun van de vrienden’ kan De School van Gaasbeek het SeptemberFestival organiseren en in de loop van het jaar tal van jonge kunstenaars een residentie aanbieden. Want wij gaan verder om kunstenaars, jonge kunstenaars, de mogelijkheid te geven om te werken, te creëren. Dat blijft onze focus: creatie faciliteren en mogelijk maken.

We willen dat ook doen in een dorp, een (deel) gemeente van Lennik, Gaasbeek. Met artistiek werk en kunstenaars bezig zijn in een landelijke plek vlak bij een fascinerende wereldstad is een project op zichzelf. We denken dat we daardoor wat kwaliteit aan een dorpsgemeenschap  toevoegen.