Brassband Bacchus

De Lennikse Brassband Bacchus staat aan de internationale top.

Eind jaren ‘90 speelt dirigent Bart Van Neyghem met het idee een brassband op te richten in Lennik. De basis hiervoor is het koperensemble Bacchus, dat reeds geruime tijd bestaat. Dit ensemble vult hij aan met een keur aan getalenteerde muzikanten van over het hele land. In februari 1998 ziet Brassband Bacchus het levenslicht. Vanaf dan ging het alleen maar bergop met de Lennikse band. In Lennik repeteren ze wekelijks om hun repertoire te verfijnen, fris te houden en op te waarderen.

Bij Brassband Bacchus is het streefdoel om zoveel mogelijk vreugde te putten uit het musiceren zelf, waarbij de muzikanten hoge eisen stellen aan zichzelf en aan elkaar. Qua repertorium is dit orkest zeer flexibel. Naargelang het kader, de activiteit en het publiek varieert het programma van ernstig klassiek tot speels modern.

Met dirigent Bart Van Neyghem aan het roer, neemt Brassband Bacchus van meet af aan succesvol deel aan gerenommeerde wedstrijden in binnen- en buitenland. Op het palmares staan onder meer de wereldtitel in derde en tweede divisie, behaald te Kerkrade (Nederland), overwinning in Leeuwarden in tweede divisie, overwinningen op het Belgische kampioenschap in derde, tweede en eerste divisie en enkele mooie solistenprijzen.

De dirigent


Bart Van Neyghem (°1965)  studeerde o.a. bij docent tuba G. De Volder aan het Conservatorium te Gent en hij behaalde er diverse eerste prijzen.  Daarnaast behaalde hij als instrumentist (tuba) aan de ‘Hochschule für Musik’ te Keulen het solistendiploma met de grootste onderscheiding en behaalde hij nog met de grootste onderscheiding het hoger diploma kamermuziek aan het ‘Conservatoire Royal de Musique’  te Brussel.

Bart is een enthousiast en gedreven pedagoog : hij doceerde zelf ook jaren aan het Conservatorium te Gent en aan het KMC Bruxelles en is nu nog steeds leraar aan de academie te Anderlecht.

Zijn grote passie is het dirigeren.  Hij studeerde aan het KMC te Brussel bij de heer N. Nozy, (voorheen commandant-kapelmeester van de Gidsen) en hij behaalde er zijn eerste prijs hafabra-directie.

Als uitvoerend musicus was Bart gedurende vele jaren solist-bastuba bij het Groot Harmonieorkest van de Gidsen. Ook symfonisch heeft hij heel wat ervaring en werkte als freelance-muzikant voor muziekensembles zoals de Koninklijke Muntschouwburg, de Filharmonie van Antwerpen, het Filharmonisch Orkest van Luik, de WDR Bigband, …
Binnen de brassbandwereld speelde Bart zelf bij de Europese topbrassband uit Willebroek; zij behaalden reeds tot drie maal toe de titel van Europees kampioen.