SeptemberFestival2023

September in Gaasbeek! De jaarlijkse afspraak met schoonheid van bijzondere kunstenaars in het SeptemberFestival. Dat is in 2023 niet anders! Zangers, dansers, acteurs, schrijvers … ze zijn er weer allemaal.

Nieuwe Dans op zaterdag, 2 september, de PoëzieZondag2023 op zondag, 3 september, Anna en de Veldverslagen/7 – Anna Luyten spreekt met kasteeldirecteur Isabel Lowyck op 4 september, Zingende Stemmen met Lore Binon op 7 september.

En daarbovenop organiseert het Kasteel van Gaasbeek een prelude en een coda op het SeptemberFestival met op 27 augustus harpconcert met Annie Lavoisier, Roberta Brambilla, Eleonora Congiu en op 10 september een tweeledig gitaarconcert met Brecht Ameel en het duo Schreel Van De Velde.

Trouwens de grote nieuwigheid van deze editie is de hechte samenwerking met het Kasteel van Gaasbeek. SeptemberFestival2023, een festival van partners.

Zondag, 27 augustus 2023 om 11.00

Annie Lavoisier, Roberta Brambilla, Eleonora Congiu

HARPES EN ECHO

Dit is het verhaal van drie muzikanten die elkaar ontmoeten tijdens een reis die hen van Sardinië over de Champagne naar Brussel voert. Hun gedeelde passie voor de harp zorgt voor een band. En brengt hen tot het creëren van unieke arrangementen, gebruikmakend van het harmonieuze potentieel van het harptrio om de grootsheid en klank van symfonische meesterwerken te vangen.

Dit concert gaat in samenwerking met Agentschap Natuur & Bos.

Annie Lavoisier is geboren in Reims en laureate van grote internationale concoursen. Zo zet ze de traditie van de Franse harpschool van Pierre Jamet voort. Ze verdeelt haar tijd tussen haar rol als docent en haar carrière als uitvoerend musicus. Ze is het hoofd van de harpafdeling aan het  Koninklijk Conservatorium van Brussel, hoofdharpiste van het Nationaal Orkest van België en lid van het ensemble Oxalys (kamermuziek) en Ictus ensemble (hedendaagse muziek).

Roberta Brambilla is geboren in Cagliari (Sardinië) waar ze haar harpstudie begon. Ze vervolgde haar opleiding aan het Conservatorium van Turijn en later aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel in de klas van Annie Lavoisier. Ze won verschillende internationale harpwedstrijden gewonnen en werkt samen met het Nationaal Orkest van België en het Symfonieorkest van Antwerpen. Ze treedt regelmatig op met het ensemble Sturm und Klang (hedendaagse muziek), het Trio Becel (fluit, altviool en harp) en het Duo Brambilla – Troullos (fagot en harp).

Eleonora Congu is geboren in Cagliari (Sardinië) waar ze haar muzikale studies begon. Ze vervolgde haar opleiding in Brescia, Florence en aan het Koninklijk conservatorium van Brussel, bij Annie Lavoisier. Ze is laureaat van verschillende internationale wedstrijden en neemt actief deel aan de orkestscène van haar land. Ze werkt onder andere samen met het ensemble Scisma voor de creatie en uitvoering van hedendaags klassiek.

Het concert vindt plaats in de Museumtuin van het Kasteel van Gaasbeek.

€10

-> Tickets hier

Zaterdag, 2 september 2023 om 20.00

NIEUWE DANS

‘De School van Gaasbeek’ is in de eerste plaats een residentieplek voor kunstenaars. Het hele jaar rond zit de hele school vol met kunstenaars vanuit vele disciplines. Terecht dus dat SeptemberFestival ruim plaats maakt voor nieuw talent.

Studenten van de dansschool PARTS brengen die avond een aantal korte creaties. Het verse talent van de toekomst.

PARTS is de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. Studenten komen, na nauwkeurige selectie, van over de hele wereld hun vak leren en verfijnen in deze intussen wereldvermaarde opleiding.

Een avond voor nieuwsgierigen.

Nieuwe Dans vindt plaats in De School van Gaasbeek.

20,00 €/10,00 korting

-> Tickets hier

Gratis voor ‘Vrienden van De School van Gaasbeek

Zondag, 3 september 2023 om 16.00

PoëzieZondag2023

De intussen klassieke PoëzieZondag heeft een programma – we zijn het aan onszelf verplicht – klaar met  sterke schrijvers. Ze komen met hun nieuwste werk! Vijf bijzondere dichters staan op het programma. Astrid Haerens, genomineerd voor de Herman De Conickprijs 2023 met haar bundel ‘Oerhert’ en ooit al Gaasbeek residente. De Standaard journalist, Filip Rogiers, is ook dichter en komt dit jaar met zijn eerste bundel ‘Nagenoeg’. Luuk Gruwez, intussen uitgegroeid tot één van onze grote literaire waarden komt met de nieuwe bundel ‘Balts’ . En, bijzonder fier, ook Ruth Lasters, Arkprijs 2023 zal erbij zijn. Zij kwam net naar buiten met een sterke bundel ‘Tijgerbrood’.  En het is voor Gaasbeek zeer bijzonder dat ook Alara Adilow komt. Met haar eerste bundel ‘Mythen en stoplichten’ won ze dit jaar de Herman Deconinckprijs.

Het zal de achtste editie zijn van deze nu al traditionele PoëzieZondag, dit jaar op 3 september om 16.00. Ook dit jaar kan De School van Gaasbeek deze organiseren dank zij de steun van het PoëzieCentrum en Marnix Ring Land van Gaasbeek.

De PoëzieZondag vindt plaats in De School van Gaasbeek.

25,00 € / 10,00 € korting

-> Tickets hier

Gratis voor ‘Vrienden van De School van Gaasbeek’ en leden Marnixring

Maandag, 4 september 2023 om 19.00

‘Anna en de Veldverslagen/7’ – Anna Luyten praat met Isabel Lowyck

Schrijfster, filosofe en journaliste Anna Luyten is resident in De School van Gaasbeek. In de reeks ‘Anna en de Veldverslagen’ gaat zij in gesprek met gepassioneerden in de kunst die net als zij gefascineerd zijn door landschappen en met verwondering door de wereld wandelen.

Isabel Lowyck wandelde onlangs de wondere wereld van het Pajottenland binnen. Als nieuwe directeur van het Kasteel van Gaasbeek wil ze de komende jaren deze bijzondere plek een buitengewone dynamiek geven. Met Anna Luyten praat ze over wat haar fascineert.

Het gerestaureerde kasteel heropende in juni 2023. FC Bergman creëerde in het Kasteel van Gaasbeek ‘Ne mobliez mie – Oefeningen in zelfbehoud – een filmische expo’. Dit ter gelegenheid van de opening van het gerestaureerde kasteel. Na de première einde juni 2023 kreeg de expo lovende kritieken van zowat de hele pers. En kwamen al duizenden enthousiaste mensen de filmische expo bekijken.

Het is intussen al de 7de editie van ‘Anna en de Veldverslagen’.

‘Anna en de Veldverslagen’ wordt gesteund door MarnixRing Land van Gaasbeek.

Het gesprek vindt plaats in De School van Gaasbeek.

Gratis 

-> Tickets hier

Donderdag, 7 september 2023 om 19.30

ZingendeStemmen2023 • Lore Binon

Sopraan met haar programma ‘Somnia’ Ambient Barok

Met op theorbe en luit Jürgen De Bruyn.

‘een ster aan de hemel van de oude muziek, soliste Lore Binon begeestert’

“Ik ben mijn klankkast”: zo omschrijft sopraan Lore Binon haar relatie met haar stembanden, haar lichaam. Daarmee vertaalt ze muziek en tekst naar kleur en emotie. Binon haalt inspiratie uit reizen, geschiedenis, vriendschap. En recent ook uit het werk van Stefan Hertmans, specifiek zijn boek De Bekeerlinge. Ze is de hoofdrolvertolkster in de gelijknamige opera gebaseerd op de roman.

Barokcomponisten als Johannes H. Kapsberger, John Dowland, Etienne Moulinié en Constantijn Huygens lieten zich voor hun liederen en instrumentale muziek inspireren door dit thema van de nacht, slaap en droom. De briljante stem van sopraan Lore Binon snijdt door het duister, vergezeld van atmosferische klanken op theorbe en luit van Jürgen De Bruyn.

Wat Lore Binon zegt over haar kunst: ‘Als vijfjarige kwam ik voor het eerst bewust in contact met muziek. Ik zag een klein meisje viool spelen en ik werd verliefd op die warme, ontroerende en veelzijdige klank. Jaren later ontdekte ik een nieuwe manier om mijn liefde voor muziek uit te drukken: zingen. Twee stembanden in m’n lichaam, dat is mijn instrument. Ik ben mijn klankkast: een fascinerende gedachte. De muziek en de tekst bepalen kleur en emotie. Ik hou van dit leven. Zoveel meeslepende muziek, teksten en geschiedenis ontdekken. Reizen, samen musiceren, interessante collega’s ontmoeten en de magie van wat er gebeurt op een podium. Die afwisseling koester ik. Ik zoek ze ook in mijn concerten op, wil me niet beperken tot één bepaalde stijl. Het gaat om muziek: de expressie van menselijke emotie in al zijn facetten. Mensen ontroeren.’

 

Het concert vindt plaats in de Sint Gertrudis kapel in het Kasteelpark van Gaasbeek
Samenkomst om 19.30 in het onthaal van het Kasteelpark.

Tickets: €25 (Gratis voor ‘Vrienden van De School van Gaasbeek’) • UITVERKOCHT

-> Tickets hierOp zondag 10 september om 11.00

SeptemberFestival Coda • Brecht Ameel en het duo Schreel Van De Velde

Gitaar concert

Het traject van gitarist Lucas Schreel bracht hem van het Pajottenland naar Gent en momenteel Brussel. In 2020 bracht hij zijn eerste soloplaat uit, “We’re Never Afraid of Getting Up Every Morning”. Het verlangen om “simpele liedjes” te schrijven en een heel eigen wereld te creëren, monden uit in een prachtig album dat klassiek songschrijversambacht wist te verenigen met naïeve, kinderlijk brabbeltaal en speelse melodieën. Het instrumentale vervolg “Balts” (plaat nummer 1 voor hun label Blickwinkel) volgde snel, in samenwerking met jazzdrummer Casper Van De Velde (SCHNTZL, An Pierlé, Bombataz). De vrije teksten werden even achterwege gelaten, maar het speelse karakter bleef. De muziek fladdert en waait uit, zonder ooit verlopen te lopen.

Brecht Ameel maakte samen met kompaan Kim Delcour naam door met hun gezelschap Razen een oud instrumentarium volledig naar hun hedendaagse handen te zetten. Dat resulteert al meer dan tien jaar in avant-garde maar ook meditatieve platen en concerten, waarbij de improviserende muzikanten zich ondergeschikt maken als doorgeefluik van de klanken en de akoestiek van de unieke locaties waar het ensemble veelal optreedt. Solo maakte Ameel naam met de scherpe klanken van zijn resonatorgitaar en soundtrackwerk voor Bas Devos (“Ghost Tropic”). Hij weet als geen ander de dialoog aan te gaan met de omgeving en steeds veranderende context waar hij zich als muzikant in terugvindt.

Het concert vindt plaats in de Sint-Gertrudis kapel in het Kasteelpark van Gaasbeek

Tickets: €10

-> Tickets hier


SeptemberFestival2023, een oord voor nieuwsgierigen