SeptemberFestival 2018

SeptemberFestival 2018

Het SeptemberFestival van De School van Gaasbeek is dit jaar aan haar vijfde editie toe. En ook in 2018 zijn we erin geslaagd een gevarieerd programma samen te stellen, met op de affiche zowel aanstormend talent als gerenommeerde kunstenaars, uit verschillende disciplines. Zij zullen samen tijdens het driedaagse festival deze historische plek laten bruisen als vanouds. Maar ze beperken zich niet tot de oude dorpsschool zelf. Ook het dorpsplein, de weiden rondom, zolders rond het plein, boomgaarden zullen dienstdoen als decor voor voorstellingen en presentaties

De School van Gaasbeek is een platform voor creatie en residentie, gelegen in de groene rand rond Brussel. Het hele jaar door passeren er kunstenaars uit binnen- en buitenland, om er in alle rust te werken aan hun project. We grijpen het SeptemberFestival graag aan om onze residenten de kans te geven het resultaat van hun arbeid te presenteren. Vrijdagavond is er ervaring en geroemde kunde, op zaterdag een overvloed aan nieuwe talenten en zondag blijft naar goede gewoonte ‘PoëzieZondag’.

Ticket per avond: €10

Voor de drie dagen FestivalPas: €25

Als je De School van Gaasbeek een extra steun wil geven, schaf dan een SeptemberKaart aan: €50

Met dank aan de ‘Vrienden van de School van Gaasbeek’
Het SeptemberFestival 2018 wordt uitzonderlijk gesteund door de “De Orde van den Prince”, een Vlaams-Nederlands genootschap voor taal en cultuur. Vriendschap en verdraagzaamheid zijn hun basiswaarden.”

 

PROGRAMMA


Vrijdag, 7 september

20:00 Viviane De Muynck en Chris Lomme
Twee van Vlaanderens strafste actrices staan voor het eerst samen op scène: een primeur. Ervaring, talent en métier uitzonderlijk en éénmalig voor het aanwezige publiek. Ze selecteerden teksten uit hun rijk repertoire.

Uitgebreid programma vind u HIER


Zaterdag, 8 september

Een indrukwekkende rij jonge talenten presenteren.

De School van Gaasbeek is in eerste plaats een plek waar kunstenaars van over de hele wereld resideren om aan hun nieuwe creaties te werken. In de namiddag en de avond presenteren residenten van ‘De School van Gaasbeek’ fragmenten uit het werk dat ze in Gaasbeek ontwikkelden. Het zijn korte stukken, fragmenten, voorstellingen  … na elkaar. Elk met een duurtijd tussen de 20 en de 40 minuten. Als toeschouwer pik je met je dagkaart één of liefst meerdere presentaties uit, u aangeboden verspreid over de dag van 14.00 en 21.30 presenteren.

14.00 Aan het opgebrokene, van performer Anthony van Gog (B) en acteur Olivier Herter (NL).
Op een driesprong, omgeven door niets, kruisen de wegen van twee pelgrims. In een lang uitgestelde dialoog pogen ze duiding te geven aan het in eenzaamheid gebaande pad, en aan hoe het te vervolgen.

15.30 You might give van performers Meri Pejunpää (FI) en Simon Verheylesonne (B).
Dit kunstenaarskoppel maakte een performance die dans en beeldende kunst combineert. Via louter lichaam en textiel krijgen we een kijk op hun geïdealiseerde beeld van de natuur.

16.30 Apophänie, door Down the Rabbit Hole, muzikanten Filipa Casaca Botelho (PT), Kaja Farszky (HR) and Hanna Kölbel (D) – componist Ramma Gottfried (D).
De vraag die aan grondslag ligt van deze performance is: ‘hoe verhouden mensen zich ten opzichte van elkaar?’. Na het optreden volgt een gesprek met het publiek.

17.15 As a matter of fiction, van performers Nathan Ooms (NL) en Anna Franziska Jäger (B).
In hun theatervoorstelling onderzoeken deze twee jonge makers of ‘fictie’ nog als bindende kracht kan fungeren, in een wereld die bol staat van abstractie.

18.30 Oracles, concept en tekst van Anna Luka da Silva (B) en Erik van de Wijdeven (NL).
Een lyrisch zelfportret als hommage aan de (on)mogelijkheid tot persoonlijke groei.
Een geïncarneerde karikatuur van een gevoelige jongeling op een tocht van zelfverwerkelijking en spiritueel escapisme.

19.30 Feu/Paresseux, van performer Jonas De Bruyn (B).
In dit stuk onderneemt hij een theatrale poging tot actie.
Hij liet zich inspireren door de Belgische politiek, zijn eigen wispelturigheid en een oude liefde.

20.15 Solo improvisatie van muzikant/componist Marc Alberto (NL).Elektroakoestische improvisatie rond saxofoon.

21.00 Figure, van dansers Liza Baliasnaja (LT) en Sidney Barnes (GB).
Gefascineerd door optische illusies en de theorie van de ‘Gestalt shift’, nodigen deze twee dansers het publiek uit om zich te laten meeslepen in een visuele trip.

 

Uitgebreid programma vind u HIER

 

Zondag, 9 september

‘PoëzieZondag’
Voor het vierde jaar op rij is er plaats voor poëzie tijdens de het SeptemberFestival van De School van Gaasbeek. In de intimiteit van Gaasbeek geven dichters inkijk in gekend én ongepubliceerd werk. Ook dit jaar, door de generaties heen, grote namen.

Op Gaasbeekse zolders, in tuin, boomgaard en de speelplaats van de vroegere dorpsschool.

15.00 Inge Braeckman, Paul Bogaert, Peter Holvoet-Hanssen

16.00 Jan Vanriet, Charles Ducal

17. 00 Paul Bogaert, Inge Braeckman, Charles Ducal, Peter Holvoet-Hanssen en Jan Vanriet.
Poëziecentrum is partner van het gebeuren.

Uitgebreid programma vind u HIER


Van beeldend kunstenaar Simon Verheylesonne (B) zal er heel het SeptemberFestival werk te zien zijn


 

Er is een enthousiaste meute neergedaald in Gaasbeek – ‘de Passanten’

Gedurende het hele SeptemberFestival

De voorbije twee jaar kwamen er in De School van Gaasbeek onder impuls van Anna Luyten een aantal jonge makers samen om elkaar te ontmoeten in het schrijven, het praten en het maken.
Tijdens de driedaagse tonen ‘de Passanten’ het resultaat van hun werk op verschillende locaties rond het schoolgebouw. Deze interventies zijn ontstaan vanuit de confrontatie van de kunstenaars met de historische omgeving van Gaasbeek.

Anna Luyten, Jolien Naeyaert, Maranne Walraevens, Jonas Apers, Rachel Gruyters, Johannes Arnauts, Olivier Herter, Anthony van Gog, Anna Luka da Silva, Erik Van de Wijdeven, Mathieu Boret, Nele Keukelier, Ezra Velthuis, Arno Synaeve, Steven Prengels, Sebastiaan Franco.

 

Uitgebreid programma vind u HIER

Download de folder in PDF HIER