Vriendenavonden

Vrienden van de schoolVrienden 2016-2021 – Vriendenavonden
Zomerconcert 2022Vrienden 2023VriendenAvond 2023

Zomerconcert 2022


© Maarten Vanden Abeele

Word ‘Vriend van De School van Gaasbeek’ en geniet van het ZomerConcert 2022 met de Brassband Bacchus

Aan één van Vlaanderens mooiste dorpspleintjes is De School van Gaasbeek een bezige plek. Altijd zijn er wel enkele kunstenaars aan het werk in deze werkplaats en residentie. En dit al sinds 2014. Tot op de dag van vandaag werkten er al meer dan 150 kunstenaars. Op regelmatige tijden worden er voorstellingen, lezingen of tentoonstellingen georganiseerd. Met als hoogtepunt het jaarlijks SeptemberFestival. En er zijn ‘De Vrienden van De School van Gaasbeek’.

De ‘vrienden’ maken de werking van ’De School van Gaasbeek’ mee mogelijk.  Zonder hun steun kan het niet. Tijdens de coronajaren moest de ‘vriendenwerking’ een tijdje stilliggen. Nu pakken we de draad terug op met ‘Eindelijk weer een Vriendenavond’ met de Brassband Bacchus!

En we doen dat weer als vanouds. Op 28 juni ontvangen we de vrienden vanaf 18.30 met een welkomstdrink in De school van Gaasbeek. Het concert volgt om 19.30 in de Onze Lieve-Vrouw kerk en aansluitend bieden wij de vrienden het wandelbuffet aan in het naast de kerk gelegen restaurant ‘Molensteen’. U vertrekt later op de avond ook nog met een waardevol exclusief kunstwerk.

De Vriendenavonden waren steeds fijne momenten en met het ZomerConcert 2022 wordt het in 2022 wel heel bijzonder. Niet alleen wegens, het Lenniks talent, Brassband Bacchus, het verzorgde buffet en een keurige ontvangst maar ook door de aanwezigheid van een uitgelezen groepje vrienden. De vriendenavond is een sterk netwerkmoment voor de regio.

Met de steun van ‘de vrienden’ kan De School van Gaasbeek werken! En dat is: het SeptemberFestival organiseren, het jaar rond tal van jonge kunstenaars een residentie aanbieden en bij regelmaat het publiek een cultureel programma aanbieden. En intussen blijkt het dat Gaasbeek, Lennik en de regio het goed voelt dat er jonge kunstenaars werken.

Uiteraard zijn we blij u de Brassband Bacchus aan te bieden. Ze vallen in alle mogelijke nationale en internationale wedstrijden in de prijzen. En geloof ons, al zijn ze van Lennik, het is echt wel uitzonderlijk om zo’n concert in Gaasbeek te kunnen meemaken.

Word ook ‘Vrienden van De School van Gaasbeek’. Inschrijven doet u op www.deschoolvangaasbeek.eu/zomerconcert-2022.

Mocht u er dit jaar niet bij kunnen zijn kan u toch door een financiële bijdrage al in 2022 ‘vriend’ worden. Onze secretaris van ‘De Vrienden van De School van Gaasbeek’, Peter Devaddere (vrienden@deschoolvangaasbeek.eu ), kan je alle verdere informatie met plezier geven. Sluit u aan bij de grote groep ‘Vrienden van De School van Gaasbeek’ – kijk naar de lijst van de vorige jaren hier– en steun een buitengewone activiteit.

U bevindt zich in goed gezelschap want naast ‘De Vrienden van De School van Gaasbeek’ worden we gesteund door mecenasbijdragen van Piet Vanthemsche en Thomas Van Waeyenberge. Het SeptemberFestival krijgt verder steun van de Orde van den Prince Pajottenland en de Marnixring Land van Gaasbeek. En er is sinds dit jaar een toelage van de gemeente Lennik.


Uitzonderlijke ontmoeting 2020


©Marc Guillaume

Uitzonderlijke ontmoeting met wetenschapster
Prof. Dr. Karine Van Doninck 

De School van Gaasbeek en Thomas Van Waeyenberge, voorzitter van de ‘Vrienden van De School van Gaasbeek’, hebben het bijzonder genoegen om wetenschapster Prof. Dr. Karine Van Doninck te mogen ontvangen op vrijdag, 14 februari om 20.00 (ontvangst met aperitief vanaf 19.30) in de vroegere dorpsschool van Gaasbeek.

Karine is net terug uit de USA om haar eerste ruimtevaartmissie over “ROTIFEREN/RADERDIERTJES” toe te lichten, dat geselecteerd werd door de European Space Agency (ESA) om fundamenteel onderzoek te doen naar de impact van kosmische straling op DNA. Karine en haar team hebben hun eerste ruimte-experiment in December 2019 via Cape Canaveral naar het Internationaal Space Station “geschoten”, samen met een multidisciplinair team van onderzoekers en artiesten… en gaan ook in 2020 en 2024 verder met dit ruimte onderzoek! Wij verheugen ons om in avant-première de wetenschappelijke en artistieke aspecten van dit project te ontdekken in Gaasbeek (meer informatie – http://rotifer-in-space.com/)

Maar die raderdiertjes hebben nog veel meer unieke kenmerken en Karine is een gepasionneerde evolutionaire bioloog. Ze doet ook baanbrekend onderzoek op genoom niveau en haar team ontwikkelt de eerste “Crispr rotiferen”… een boeiende, unieke, wetenschappelijke wereld.

Karine gaat die avond haar passie voor de wetenschap en voor de kunst met ons delen. De avond wordt georganiseerd door de ‘Vrienden van De School van Gaasbeek’ en is gratis. Iedereen is welkom!

Kunsten en wetenschappen gaan nauw samen. In haar leven, haar werk en haar diverse initiatieven brengt Professor Karine Van Donick dit in een bijzondere praktijk. Vandaar dat  De School van Gaasbeek vereerd is om met haar een avond door te brengen en de bruggen tussen wetenschap, toekomstdenken en pedagogie te verleggen!

Op Valentijn 2020 maken we er een mooie avond van om samen met Karine en haar Raderdiertjes na te denken over kosmische verbanden!

‘Karine Van Doninck is een polyvalente, gedreven, dynamische en Brusselse dame die een positie van Gewoon Hoogleraar aan de Universiteit van Namen combineert met het opstarten van artistieke projecten in haar geboortestad. “Out of the box doen en denken” is de leidraad doorheen haar ondernemend leven. Na haar studies en een doctoraat in de biologische wetenschappen verruilt ze België voor het buitenland: postdoctoraat aan Harvard University gedurende 3 jaar gevolgd door een tweede postdoctoraat in Montpellier, Frankrijk.

Op 30 jaar wordt Karine Professor aan de Universiteit van Namen, waar ze onderwijs combineert met fundamenteel onderzoek in de evolutionaire biologie. Ze leidt een onderzoeksteam dat op korte tijd uitgroeit tot een kleine KMO met een 15-tal medewerkers. Haar intussen baanbrekend onderzoek spitst zich toe op een evolutionaire anomalie, de raderdiertjes. Deze succesvolle diersoort bestaat enkel uit aseksuele vrouwtjes die zich klonaal voortplanten en uitzonderlijke resistentie mechanismen vertonen. Deze vrouwtjes werden naar de ruimte gestuurd in het kader van een European Space Agency project. Bovendien ontvangt Karine, als enige vrouw in België, begin 2017 de meest prestigieuze beurs van de Europese Onderzoeksraad (ERC) ter waarde van bijna 2 miljoen euro om haar fundamenteel onderzoek naar een volgend niveau te tillen.

In 2015 richt ze de “Contemporary Art Bed & Breakfast” DRUUM (www.druum.be) op, samen met haar partner Ir. architect Jo Huygh, en in samenwerking met verschillende Belgische en buitenlandse, jonge kunstenaars. Creatief denken en ondernemen staan centraal in deze projecten.’


HerfstOntmoeting 2019

EXCLUSIEVE VRIENDENAVOND OP VRIJDAG, 13 DECEMBER MET ALLE SCHILDERIJEN VAN BRUEGEL: GEFOTOGRAFEERD, AFGEDRUKT OP WARE GROOTTE EN TENTOONGESTELD!

Onze jaarlijks ZomerConcert voor de ‘Vrienden van De School van Gaasbeek’ hebben we dit jaar geskipt. Maar toch konden we de ‘vrienden’ verwennen!  We konden jullie wel uitnodigen op de exclusieve voorpremière van Somnia op 28 mei 2019. Velen onder jullie hebben we toen mogen verwelkomen. Ook hadden we intussen het SeptemberFestival 2019 waaraan al de ‘vrienden’ gratis konden aanwezig zijn.  Ook daar waren jullie talrijk.

Al een mooi aanbod, toch!

Maar we beloofden toen nog een vriendenactiviteit voor het najaar. We zijn dan ook meer dan opgetogen dat we nog voor het jaar eindigt een heel bijzondere HerfstOntmoeting kunnen aanbieden. Onze regio werd dit jaar overspoeld met prettige, originele en creatieve initiatieven naar aanleiding van de 450st verjaardag van het overlijden van Pieter Bruegel. Het is hartverwarmend hoe, tot op de dag van vandaag, zo’n belangrijke kunstenaar bij velen energie, engagement en creativiteit losmaakt. Met zijn allen hebben we kunnen genieten van de vele activiteiten in de regio.

De werken van Bruegel zelf hebben we jammer genoeg niet te zien gekregen. Begrijpelijk! Nu wil het dat De School van Gaasbeek de hand heeft weten te leggen op een verzameling foto’s van alle schilderijen van Bruegel. Elke foto werd afgedrukt op de ware grootte van de schilderij. We hebben de unieke gelegenheid om al deze schilderijen bij elkaar te brengen. Dankzij de steun van vzw De Rand en directeur Eddy Frans. Vzw De Rand organiseerde met deze collectie een tentoonstelling in 2006 in de Brusselse Albertina in het kader van hun project Bruegel 06. En nu dus in Gaasbeek! Zonder meer een exclusieve gebeurtenis. Het zijn in totaal 39 werken (van de 42 overgebleven Bruegel schilderijen)! Dus haast alle nu nog gekende werken van Breugel kunnen we in De School van Gaasbeek tentoonstellen. Lees hier de lijst van alle werken die getoond gaan worden. Dat willen we doen uitsluitend, en exclusief op Vrijdag 13 december vanaf 19.00, voor ‘De Vrienden van De School van Gaasbeek’.

We zorgen voor deskundige begeleiding. De kunsthistorica dr. Katrien Lichtert zal aanwezig zijn. Zij doctoreerde recent op Pieter Bruegel. En uiteraard bieden we ‘De vrienden’ een drankje aan met wat hartige hapjes tijdens een receptie rond de vuurhaarden.

Wordt lid of hernieuw je lidmaatschap van de ‘Vrienden van De School van Gaasbeek’ voor 2019!


ZomerConcert 2018

Het ZomerConcert 2018 mét Blindman [Sax] & Eric Sleichim.

Het Gaasbeeks netwerkmoment!

Het nu al derde ZomerConcert voor de ‘Vrienden van De School van Gaasbeek komt eraan. Op 26 juni 2018 verwelkomen we Blindman [Sax] & Eric Sleichim met hun programma 32 FOOT/ the Organ of Bach. De saxofoons van Blindman spelen het monumentale werk van JS Bach. En geloof ons, dit is echt wel uitzonderlijk om zo’n concert in Gaasbeek te kunnen meemaken.

Een unieke niet te missen artistieke avond.

Het ensemble is wereldvermaard zowel om hun heropvoeringen op sax van grote klassieke werken als hun hedendaagse creaties. Het is zondermeer uniek dit ensemble in Gaasbeek te kunnen aanbieden. Het is een avond exclusief voor de ‘Vrienden van De School van Gaasbeek’. De Vrienden steunen met een financiële bijdrage de werking van ‘De School van Gaasbeek’. Lees meer over ‘De Vrienden van de School van Gaasbeek’ hier.


ZomerConcert 2017

Het ZomerConcert 2017 was een aanstekelijk succes! Met vele ‘Vrienden van De School van Gaasbeek’ en prachtige muzikanten: Ayako Ito en Jos Van Immerseel!

© foto Maarten VandenAbeele


ZomerRetical 2017

Het ZomerRecital 2017 voor de ‘Vrienden van De School van Gaasbeek’ was op 27 juni 2017!

Vele ‘vrienden’ waren aanwezig! Dank aan allen om erbij te zijn en om ‘De School van Gaasbeek’ te steunen!