Vrienden van de school van Gaasbeek

Vrienden van de schoolVrienden 2016-2021 – Vriendenavonden
Zomerconcert 2022Vrienden 2023VriendenAvond 2023

In 2014, amper acht jaar geleden, ging ‘De school van Gaasbeek. Platform voor creatie en residentie’ van start. Als prille organisatie, met wél heel wat ervaring bij de oprichters, blijven we naar onze toekomst kijken. Het gemeentebestuur van Lennik stelde de vroegere dorpsschool en het gemeentehuis ter beschikking én maakte ze instap klaar. Ondertussen, sinds 2022, subsidieert de gemeente Lennik – dankzij schepen van cultuur Johan Limbourg – de werking.  Intussen zijn we 2022 en zijn er al meer dan 150 kunstenaars in het schooltje komen werken, resideren, creëren of optreden.

De informele groep ‘Vrienden van de School van Gaasbeek’ werd opgericht op 28 juni 2016. Jaarlijks wordt er een ZomerConcert georganiseerd voor de ‘Vrienden’. Dat was al op 28 juni 2016, op 27 juni 2017 en op 26 juni 2018 zo! In 2019 werd het door omstandigheden een heel mooie Herfstontmoeting rond ‘al de Bruegels’ op 13 december 2019.

Zo ontstonden de Vrienden van de School van Gaasbeek.

De Zomerconcerten waren telkens prachtige avonden. Volgens een goede formule! Een welkomstdrink op de vroegere speelplaats – heraangelegd volgens een ontwerp van architecten Robbrecht Daem –  van de ‘De School van Gaasbeek’. Gevolgd door een concert in het kerkje van Gaasbeek en een wandelbuffet in Restaurant Molensteen.

Onder impuls en op uitnodiging van initiatiefnemer Piet Van Waeyenberge en het bestuur van De School van Gaasbeek worden geïnteresseerden om ‘vriend’ te worden uitgenodigd om, mits betaling van een bijdrage, de ‘Vriendenavond’ mee te maken.

In 2016 was er het uitzonderlijk recital van het internationaal gerenommeerde pianotalent Jos Van Immerseel. En in 2017 kwam Jos Van Immerseel terug nu samen met Ayako Ito.  En telkens werd er gespeeld op een historische concertvleugel uit de eigen verzameling van Jos Van Immerseel.  Maar het ging sterk verder: op 26 juni 2018 verwelkomen we Blindman [Sax] & Eric Sleichim met hun programma 32 FOOT/ the Organ of Bach. De saxofoons van Blindman spelen het monumentale werk van JS Bach. En geloof ons, dit was echt wel uitzonderlijk om zo’n concert in Gaasbeek te kunnen meemaken. Op het einde van de avond, na het zeer gesmaakte wandelbuffet, kreeg elke vriend een waardevol geschenk mee naar huis. Soms een exclusieve publicatie of een gelimiteerde geperste en gesigneerde Vinylplaat of een gesigneerd origineel kunstwerk.

In 2019 was de ‘Vriendenavond’ iets ongewoons edoch zeer exclusief. Een HerfstOntmoeting met ‘alle schilderijen van Bruegel’ , gefotografeerd en afgedrukt op ware grootte!

Het waren telkens fijne avonden. Niet alleen wegens het goede programma en het verzorgde buffet en keurige ontvangst ook door de aanwezige vrienden zelf. De avond bleek ongewild voor de regio een sterk netwerkmoment.

Dankzij de ‘steun van de vrienden’ kan De School van Gaasbeek het SeptemberFestival organiseren en in de loop van het jaar tal van jonge kunstenaars een residentie aanbieden. Want ‘ de school’ gaat verder om kunstenaars, jonge kunstenaars, de mogelijkheid te geven om te werken, te creëren. Dat blijft onze focus: creatie faciliteren en mogelijk maken.

Sinds 2019 heeft Thomas Van Waeyenberge het voorzitterschap van de ‘Vrienden van de School van Gaasbeek’ overgenomen van zijn vader. Samen met Piet Vanthemsche is hij ook mecenas van ‘De School van Gaasbeek’.

We willen dat ook doen in een dorp, een (deel) gemeente van Lennik, Gaasbeek. Met artistiek werk en kunstenaars bezig zijn in een landelijke plek vlak bij een fascinerende wereldstad is een project op zichzelf. We denken dat we daardoor wat kwaliteit aan een dorpsgemeenschap  toevoegen.

U kan nog toetreden tot ‘de vrienden van de School van Gaasbeek’ door minimaal een bedrag te storten van 250,00 € op IBAN BE25 7360 0479 3682 (BIC: KREDBEBB). We voegen graag uw naam toe aan de nu al indrukwekkende lijst van vrienden.

U hoeft niet per se naar het Zomerconcert te komen om de School van Gaasbeek te steunen. Elke bijdrage is welkom om ‘vriend’ te worden. U kan altijd een bedrag naar uw keuze storten op de rekening van onze ‘Kas van de Klas’ IBAN BE25 7360 0479 3682 (BIC: KREDBEBB).

Alle bijdragen worden aangewend om de werking van de School van Gaasbeek mogelijk te maken. Dat is zowel de creatie ondersteunen van kunstenaars als hun werk te presenteren. Door ze werkomstandigheden aan te bieden in de School van Gaasbeek en hen de mogelijkheid te geven er te resideren en te creëren. En door hun werk te tonen tijdens het SeptemberFestival.