Programma 2023

WinterGloed2023 in Gaasbeek! 

Het zomerse geweld ruimt plaats voor winterse verstilling en reflectie. Het Kasteel en De School van Gaasbeek slaan de handen opnieuw in elkaar om je verwondering en schoonheid te brengen in de pittoreske Sint-Gertrudiskapel. 

Op zondag 3, 10 en 17 december kan je wandelen naar het hart van het park, in de kapel wacht de artistieke interventie ‘Plastica Lenta’ van kunstenaar Steven Fillet je op. Hij creëerde een tijdelijk altaarstuk voor deze magische plek en exposeert er ook bestaand werk. Zijn ingreep echoot na op de tonen van muzikant Bart Coen in een dans van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker.
“Plastica Lenta” – Steven Fillet 
“Een paradijselijk hiernamaals. Een overvloed aan goddelijke gevoelens, kleuren en vormen. Illusies van stormachtige bewegingen. Schijnruimtes en wolkenluchten. Barok overweldigt.

Barokschilderkunst moest de kijker overtuigen door het scheppen van een wereld van alomtegenwoordige bovenmenselijke kracht en schoonheid. Het schilderij werd het beeld van de absolute en ideale wereld. Kapellen, kerken en kathedralen werden versierd met indrukwekkende schilderijen om ongelovigen en bekeerlingen te overtuigen van religieuze rijkdom.

De geschilderde barokke beloftes zijn nooit waargemaakt en de wereld is vandaag in oorlog met zichzelf.

Welk beeld kan vandaag nog een barokke gedachte ophangen? Is er nog wel tijd voor voorgestelde en ‘gelogen’ ideaalbeelden? Of is er een beeldenverzadiging op komst?

Hier in het Park van Gaasbeek getuigt de oude kapel van de heilige Gertrudis met haar ratten en muizen nog van die barokke gedachte. Vandaag bestrijden we ratten met Alfachloralose en fladderen de distelvink (il gardelino) en het nachtegaeltje buiten ergens rond, wachtend op de lente.”

– Steven Fillet
Concert Bart Coen & dans van Anne Teresa De Keersmaeker
In de magische, besloten sfeer van de Sint-Gertrudiskapel en geïnspireerd door de artistieke interventie van Steven Fillet, brengt fluitist Bart Coen muziek voor fluit-solo uit de 17e , 18e en 20ste eeuw.

Bart Coen laat zich maar al te graag betoveren door de kracht van de natuur en vogelgezang. Een betovering die hij met zijn muziek wil evenaren en voelbaar maken bij het publiek. Zijn instrumenten zijn steeds replica’s van de instrumenten uit de tijd van de muziek die hij speelt. Op diverse blokfluiten brengt Bart Coen werk van onder andere Jacob Van Eyck, Fumiharu Yoshimine en Georg Philipp Telemann. Ook brengt hij de Middeleeuws geïnspireerde Estampie die hij schreef voor de spraakmakende productie ‘En Atendant’ van Anne Teresa De Keersmaeker (Rosas). Laat je meevoeren naar het bouwjaar van de Sint-Gertrudiskapel dankzij de muziek van Van Eyck of droom weg op de vleugels van een nachtegaal.

Plastica Lenta’, een ontmoeting in de St Gertrudiskapel tussen het beeldend werk van Steven Fillet, de muziek gespeeld door Bart Coen en een dans van Anne Teresa De Keersmaeker .

Praktisch: 

WinterGloed2023 vindt plaats op zondag 3, 10 en 17 december in de Sint-Gertrudiskapel. 

Je kan de kapel en de interventie ‘Plastica Lenta’ van Steven Fillet gratis bezoeken tussen 12 en 15 uur.

Het concert van Bart Coen start om 15 uur en duurt een 35-tal minuten, 

Prijs concert: €15 / €5 (-12 jaar). De plaatsen zijn zeer beperkt (30 p.).

Tickets: Tickets | Kasteel van Gaasbeek


Week van de Verbeelding in Gaasbeek! 

De School van Gaasbeek werkt mee aan ‘De Week van de Verbeelding’. Samen met het  Kasteel van Gaasbeek en vzw Zonnelied slaan we de handen in elkaar voor dit bijzonder weekend, met de steun van Agentschap Natuur en Bos. 

Vzw Zonnelied is een dienstverleningscentrum voor volwassenen met een beperking actief in West-Brabant en Brussel.

De Zonneliedcollectie

De Zonneliedcollectie bestaat uit beeldend werk van de Zonneliedkunstenaars dat is ontstaan in een van hun ateliers in Roosdaal, Eizeringen, Opwijk, Tollembeek of Brussel. De groep kunstenaars is, net als hun werk, bijzonder divers. Wat hen verbindt, is hun spontane behoefte om te creëren; het werk is altijd erg persoonlijk, staat los van conventies of trends en is niet gebonden aan een specifiek doelpubliek.

Praktische info

27, 28 en 29 oktober, van 14 – 18 uur

De expo is gratis te bezichtigen in het Kasteel van Groenenberg. 

Reserveren is niet nodig, wees welkom.


In het kader van De Week van de Verbeelding speelt op donderdag 26 oktober de theatervoorstelling “Als de Koning Komt” van Theater Tartaar en HETGEVOLG. Deze voorstelling is intussen al uitverkocht.


TheaterAvond met Wortels door Van Bruno Vanden Broecke

Hier vind je tickets, of nog beter, word vriend hier.

Een melkveehouder probeert zichzelf en zijn bedrijf staande te houden, terwijl zijn omgeving, zijn beesten, zijn familie en de natuur rondom steeds meer van zich laten horen. Balancerend op oude breuklijnen probeert hij juiste keuzes te maken.

Wortels is een dialoog tussen tekst en geluid, tussen landbouwer en land, traditie en moderniteit, voorgevel en ’t achterste van een tong. Tussen een boer en al de rest. Wat zit er vast? Hoe diep groeiden sommige wortels? Waar mag het bewegen?

CREDITS
concept, tekst en geluid Adriaan Severins
concept en spel Bruno Vanden Broecke
met stemmen van Alejandra Theus, Yves Degryse, Maure Van Ballaer en Tuur Verelst
scenografie Tim Clement
ondertiteling Fien Leysen
klankbord Elena Peeters en Jens Vydt
productie-assistentie Sanne Govaert, Matthias D’haese en Lien Van Ballaer
muzikale ondersteuning Howard Dann en Elke Van Buggenhout
fagot Liesje Brits, Jasper Charlet, Kevin De Borger en Werner Klein
spreiding Jimmie Dimmick
beeld Alexander Daems

Wortels is een productie van SLAK met de steun van Boer zoekt natuur, natuur zoekt boer, cultuurhuis De Warande en de Vlaamse Landmaatschappij.
Grote dank aan ABS, Natuurpunt en alle landbouwers, natuurbeschermers en experten die hun verhaal met ons deelden.Het hoeft geen uitleg dat de spanning tussen landbouw en natuur vandaag alomtegenwoordig is. De voorstelling Wortels tackelt deze spanning door resoluut te kiezen voor luisteren als theatrale vorm. Luisteren met als doel begrip, empathie, stilte en ruimte te creëren. Het luisteren als daad van verzet tegen het uitspelen van twee vermeende tegenpolen. Op scène zien we een boer die zijn verhaal deelt met het publiek, maar ook wordt uitgenodigd door het geluid als tegenspeler. De natuur laat (van) zich horen. In geluidsfragmenten horen we muziek, omgevingsgeluiden en verschillende personages met een andere visie. De boer toont ons hoe hij moet omgaan met alle verandering die op hem afkomt door de interactie aan te gaan met waar we samen (publiek en makers) naar luisteren.

De locatie wordt u per mail medegedeeld vijf dagen voor de voorstelling

In samenwerking met Regionaal Landschap & Natuurpunt Zennevallei & Pajottenland

Wortels is het ZomerTheater van de VriendenAvond 2023!
Word Vriend van De School van Gaasbeek hier

Het publiek kan tickets kopen voor de voorstelling, hier.


Het Masereelfonds presenteert in De School van Gaasbeek ‘Des te erger voor de feiten’

Een avond met Anton Jäger over zijn nieuw boek. Op maandag 19 juni, 20 uur.

Beleven we het einde van de politieke partijen? Neemt populisme de overhand? Waar voert de hyperpolitieke tijdsgeest ons heen, met veel emotioneel protest maar zonder echte grondige veranderingen? Houdt de politieke rechterzijde stand, of vindt links een nieuwe adem?

Anton Jäger zoekt in zijn boek ‘Des te erger voor de feiten’ verklaringen voor de grote verwarring die we vandaag beleven en vraagt zich af welke uitwegen er zijn. Het boek is een verzameling eerder gepubliceerde teksten over de grote maatschappelijke verschuivingen sinds de bankencrisis van 2008.

Op 19 juni gaat Frank Jacobs met hem in gesprek over zijn inzichten.

Anton Jäger is een jonge historicus en filosoof die een groeiende belangstelling geniet. Velen kennen hem van zijn spraakmakende columns in De Morgen. Hij schrijft ook voor De Groene Amsterdammer en Apache. Eerder publiceerde hij onder meer ‘Kleine antigeschiedenis van het populisme’ (2018). Momenteel is hij postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven.

Je hoeft niet te reserveren al is een mailtje naar info@deschoolvangaasbeek.eu altijd prettig. Kwestie van voldoende stoelen klaar te houden!

‘Des te erger voor de feiten’ is te koop op 19 juni.
Een publicatie van Uitgeverij EPO – paperback – 180 blz.

maandag 19 juni, 20 uur, in de School van Gaasbeek, Donkerstraat 32, 1750 Gaasbeek

Toegang: € 10 – leden Masereelfonds € 5

Dit is een initiatief van het Masereelfonds, met dank aan de School van Gaasbeek voor de gastvrijheid.


Handkracht, paardenarbeid en dans

Graag denken we even terug aan een mooi initiatief van De School van Gaasbeek en de dansschool PARTS in augustus in Gaasbeek. Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker hield er een workshop van één week met jonge dansers en jonge landbouwers : ‘Handkracht, paardenarbeid en dans’. De jonge cineaste Evi Cats maakte er een mooi filmpje van.

Je kan het hier bekijken: https://vimeo.com/759429874


Anna en de Veldverslagen/6

Anna Luyten praat met Johan de Boose. Op zondag, 29 januari 2023 om 17.00

Schrijfster, filosofe en journaliste Anna Luyten is resident in de School van Gaasbeek. In de reeks ‘Anna en de Veldverslagen’ gaat zij in gesprek met kunstenaars die net als zij gefascineerd zijn door landschappen en met verwondering door de wereld wandelen.

‘Johan de Boose wandelt met verwondering door Oost-Europa.’

Auteur, dichter, journalist Johan de Boose viel het voorbije jaar vooral op met zijn verhelderende columns over Oekraïne en Rusland in De Standaard. Hij schrijft over deze oorlog en over deze landen vanuit de bijzondere mensen die hij er ontmoet en over kunst en kunstenaars in dit deel van Europa. Hij is al decennialang vertrouwd met de regio. Hij verblijft er met grote regelmaat telkens voor langere tijd om er te werken en met mensen te praten.

In Gaasbeek boeit ons vooral De Boose’s aparte inzicht in een Europa in conflict. Anna Luyten gaat in het gesprek vooral op zoek naar wat hem verwondert, al wandelend door de herinnering aan het reizen door Oost-Europa.

Johan de Boose is als auteur bekend van onder andere zijn veelgeprezen romans ‘Dondersteen’ en het bekroonde ‘Het vloekhout’. Hij schrijft theater voor o.a. Jan Fabre en Luk Perceval.

Enkele van zijn columns: Twee dagen na het uitbreken van de oorlog ‘Rusland, waar snel je heen?’. https://www.standaard.be/cnt/dmf20220225_97534229,, En nog over Rusland in de oorlog ‘De Revolutie van de overgrootmoeders’ https://www.standaard.be/cnt/dmf20220311_96631896 . Over één van de grootste Europese theaterpersoonlijkheden Tadeusz Kantor (De Boose werkte met hem samen als vertaler en assistent) https://www.standaard.be/cnt/dmf20221214_98078797

Zoals gewoonlijk ontvangt ‘De school van Gaasbeek’ jullie warm en nu nog iets bijzonder want met een Nieuwjaarsdrink! Je kan gratis deelnemen aan ‘Anna en de Veldverslagen’. Je kan zonder reserveren komen al is een berichtje ‘dat je er bij zal zijn’ op info@deschoolvangaasbeek.eu altijd prettig.