Programma

Op 22 november om 20.00 is er ‘Soirée d’études’ van choreograaf Cassiel Gaube.

Hij werkte tijdens een lange residentie in Gaasbeek aan dit unieke werk. Intussen bracht choreograaf Cassiel Gaube zijn ‘Soirée d’étude’ al in première. En kon het zeer succesvol optreden in Oostende, Brugge, Marseille, Parijs …! Ook hij draagt de naam ’De School van Gaasbeek’ het land rond en de grenzen over. Het wordt noch een sterker internationaal gewaardeerd waarmerk bij de kenners. Cassiel Gaube verkent samen met twee dansers uit het milieu van de street dance, de rijke bewegingen, grooves en attitudes van de house dance, een dansstijl die in de clubs van Chicago & New York ontstond in de vroege jaren ‘80. Choreograaf Cassiel Gaube danst zelf in ‘Soirée d’études’ met dansers Federica ‘Mia’ Miani en Diego ‘Old Sweet’ Dolciami.

Wil je erbij zijn op 22 november 2021 om 20.00 stuur een bericht naar info@deschoolvangaasbeek.eu

En op 5 december 2021 om 17.00 gaat eindelijk de reeks ‘Anna en de veldverslagen’ van start met auteur Chris De Stoop .

Wat we eerst wilden starten in het najaar van 2020 al, pakken we nu eindelijk op. Schrijfster, journaliste, filosofe Anna Luyten is vaste resident in De School van Gaasbeek. Ze denkt, doet, maakt en schrijft er geregeld met haar studenten van de toneelacademie van Maastricht en de beeldende kunststudenten van KASK, school of arts Gent. Maar vooral voert ze er een onderzoek naar het nieuwe ‘wandermotief’, dwalen en wandelen, zoeken en denken vanuit en in de periferie. Een onderzoek dat uitmondt in een reeks fictieve, filosofische en performatieve essays. Met haar beginnen we een nieuwe reeks van speciale momenten: ‘Anna en de veldverslagen’.  Op haar eerste in de reeks op 5 december om 17.00 converseert ze met auteur Chris De Stoop over het boerenleven en onder meer, zijn nieuw bijzonder ‘Het boek Daniël’.

‘In een uithoek van het land, waar het platteland nog enigszins standhoudt, brandt de oude vierkantshoeve van Chris de Stoops oom Daniel af. In het puin wordt het lijk van de bejaarde boer aangetroffen. In de daaropvolgende weken wordt een jeugdbende opgerold, die ervan verdacht wordt Daniel vermoord te hebben.

De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, pleit zelf namens de familie in de rechtszaak. Na het proces gaat hij nog een stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders.

In Het boek Daniel vertelt hij op aangrijpende wijze hoe twee verschillende werelden samenkomen. Hij zoekt gerechtigheid voor een oude boer voor wie niemand nog wil opkomen, maar ontrafelt ook wat er broeit in hangjongeren die lak hebben aan alles en iedereen.

Een liefdevol, meeslepend en waargebeurd verhaal – een oefening in empathie die nog lang in het hoofd van de lezer zal nawerken.’

Chris de Stoop stond met zijn ‘Het boek Daniël’ op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2021.

Wil je erbij zijn op 5 december om 17.00 stuur een bericht naar info@deschoolvangaasbeek.eu