Programma 2022

Het voorjaar van de Veldverslagen

Nog voor de zomermaanden komen in De School van Gaasbeek drie hedendaagse artistieke stemmen op bezoek. In de reeks ‘Anna en haar Veldverslagen’ ontvangt Gaasbeek residente Anna Luyten de theatermaakster Lisaboa Houbrechts op 9 mei, de curator en kunsthistorica Katrien Lichtert op 5 juni en kunstenaar Obi Okigbo op 26 juni. De drie genodigde dames brengen zeer bijzonder volk mee. Zij komen met Pieter Bruegel, Albrecht Dürer en Jan Van Eyck.

Schrijfster, filosofe en journaliste Anna Luyten is resident in de School van Gaasbeek. In de reeks ‘Anna en haar Veldverslagen’ gaat zij in gesprek met kunstenaars die net als zij gefascineerd zijn door landschappen en met verwondering door de wereld wandelen. 


‘Anna en de Veldverslagen/2’, Lisaboa Houbrechts in gesprek met Anna Luyten op maandag, 9 mei om 19.30! 

Schrijver en regisseur Lisaboa Houbrechts verovert in snel tempo de internationale podia met haar vernieuwende theaterwerken en operaregies. 

Ze is een graag geziene gast in de School van Gaasbeek. Al in 2014, nog voor ze in 2016 afstudeerde als master drama aan het KASK, was ze te gast op het September Festival. Ze is blijven komen. 

De voorbije maanden schreef ze in de school van Gaasbeek aan drie nieuwe werken die vanaf volgend jaar in België, Frankrijk en Polen te zien zullen zijn. Wie haar prachtige toneelstuk ‘Bruegel’ waarin ze Dulle Griet alle eer aan doet, nog wil zien kan dat op 17 mei 2022 in Toneelhuis in Antwerpen, of later in Parijs. 

Lisaboa Houbrechts smeedt in haar theaterwerk zang, live muziek, dans, beeldende kunst en poëzie samen tot een zinnelijk geheel. 

Tijdens “Anna en haar veldverslagen”, gaan Anna Luyten en Lisaboa Houbrechts in gesprek over Bruegel, Gaasbeek, en hoe mensen die niet gehoord worden een stem te geven. Lisaboa Houbrechts zal een inkijk bieden in haar toekomstige werk ‘Vake poes, of Hoe God verdween’ en ‘Medea’ en fragmenten uit haar stukken voorlezen. 


‘Anna en de veldverslagen/3’ Katrien Lichtert in gesprek met Anna Luyten op zondag, 5 juni 2022 om 17.00.

De zestiende -eeuwse reizende kunstenaar-ondernemer Albrecht Dürer tekende onderweg de dieren die hij zag, de gewaden die de vrouwen droegen, de landschappen die hij doorkruiste en schreef zijn gedachten en ervaringen nauwgezet op. 

Anna Luyten spreekt met Katrien Lichtert over de verhalen van door het landschap trekkende zestiende -eeuwse kunstenaars als Dürer en Bruegel en reisdagboeken. 

Katrien Lichtert is schrijver, kunstwetenschapper en curator van kunsthistorische projecten. 

Ze weet als geen ander het publiek in de voetsporen te brengen van de kunstenaars die ze met haar grondige blik bestudeert. Haar onderzoek is vooral gericht op de cultuur in de laatmiddeleeuwse en Vroegmoderne Zuidelijke Nederlanden. 

Met een proefschrift over de zestiende -eeuwse schilder Pieter Bruegel de Oude en zijn voorstelling van het landschap, promoveerde ze in 2014 tot doctor in de kunstwetenschappen. In het boek “Voorwerp van gesprek, de wereld van Bruegel”, gaat Lichtert dieper in op een van Bruegels meesterwerken ‘Strijd tussen Carnaval en Vasten’. 

Later publiceerde ze “Adriaen Brouwer. Meester van emoties”. En vorig jaar schreef ze samen met Alexandra van Dongen het boek “De Blik van Dürer. De beroemde reis van Albrecht Dürer door de lage landen. 1520-1521”. Het was Dürer ‘s laatste grote reis. In juli 1520 vertrok hij met zijn vrouw Agnes en dienstmeid Susanna vanuit zijn geboortestad Neurenberg naar Antwerpen. Pas een jaar later kwam bij terug. Op zijn terugweg passeerde hij Brussel en ontdekte een zoo van exotische dieren in het Paleis op de Coudenberg. Het leverde hem niet alleen verbazing maar ook schitterende dagboekfragmenten en tekeningen op. 


‘Anna en de veldverslagen/4’ Obi Okigbo in gesprek met Anna Luyten op zondag 26 juni 2022 om 17.00. 

Genezende verhalen vertellen met haar grote beeldende kracht. In visueel werk oude verhalen hervertellen, steeds opnieuw. Het landschap van haar jeugd blijvend wakker houden en oproepen. Dat is de grote kracht van kunstenaar Obi Okigbo. 

Anna Luyten spreekt met de Nigeriaanse kunstenaar Obi Okigbo over het levend houden van herinneringen en de velden van het geheugen. 

Okigbo werd geboren in Nigeria, studeerde architectuur in Oxford, kwam na haar studies naar Brussel en legde zich de jongste jaren steeds meer toe op beeldende kunst. Ze leeft tussen Brussel en Nigeria. In december werkte ze een paar weken in De School van Gaasbeek aan een uitbreiding van haar kunstwerk “Mystic Lamb”. 

Het is een installatie gebouwd uit tekeningen in inkt en stift, schilderijen, klassieke weefsels, zijde …waarin ze via een verwijzing naarhet Lam Gods van Van Eyck een ode brengt aan de mensen uit haar leven. 

In 2005 stichtte ze de Christopher Okigbo foundation die onderzoek doet naar het werk van haar vader en dichter Christopher Okigbo. Zijn poëzie is wereldwijd zeer gewaardeerd en gekend. Hij stierf in 1967, terwijl hij vocht in de Biafra oorlog voor onafhankelijkheid. 

Anna Luyten vertaalde in samenspraak met Obi Okigbo enkele van zijn gedichten uit de in 1971 postuum verschenen verzamelbundel “Labyrinths, with Path of thunder”. Samen met Obi Okigbo leest ze enkele van zijn gedichten en gaat ze dieper in op de beeldende kracht van Obi’s installaties en “de horizon van het onbekende”.

‘Je kan gratis deelnemen aan ‘Anna en de Veldverslagen’. Je kan zonder reserveren komen al is een berichtje ‘dat je er bij zal zijn’ op info@deschoolvangaasbeek.eu altijd prettig. ‘Er zijn drankjes en ander lekkers ter beschikking.’ 

___


‘Eindelijk weer een vriendenavond’! 28 juni 2022! Noteer de datum in je agenda! 

En eindelijk kunnen we terug een ‘vriendenavond’ organiseren! Dat doen we op dinsdag, 28 juni met de Brassband Bacchus! Lenniks talent in de weer voor ‘De School van Gaasbeek’. Binnenkort komt er een uitgebreidere nieuwsbrief over deze ‘eindelijk weer een vriendenavond’. Mocht je nu al vriend willen worden van ‘De School van Gaasbeek’ kan dat hier.