Programma 2023

TheaterAvond met Wortels door Van Bruno Vanden Broecke

Hier vind je tickets, of nog beter, word vriend hier.

Een melkveehouder probeert zichzelf en zijn bedrijf staande te houden, terwijl zijn omgeving, zijn beesten, zijn familie en de natuur rondom steeds meer van zich laten horen. Balancerend op oude breuklijnen probeert hij juiste keuzes te maken.

Wortels is een dialoog tussen tekst en geluid, tussen landbouwer en land, traditie en moderniteit, voorgevel en ’t achterste van een tong. Tussen een boer en al de rest. Wat zit er vast? Hoe diep groeiden sommige wortels? Waar mag het bewegen?

CREDITS
concept, tekst en geluid Adriaan Severins
concept en spel Bruno Vanden Broecke
met stemmen van Alejandra Theus, Yves Degryse, Maure Van Ballaer en Tuur Verelst
scenografie Tim Clement
ondertiteling Fien Leysen
klankbord Elena Peeters en Jens Vydt
productie-assistentie Sanne Govaert, Matthias D’haese en Lien Van Ballaer
muzikale ondersteuning Howard Dann en Elke Van Buggenhout
fagot Liesje Brits, Jasper Charlet, Kevin De Borger en Werner Klein
spreiding Jimmie Dimmick
beeld Alexander Daems

Wortels is een productie van SLAK met de steun van Boer zoekt natuur, natuur zoekt boer, cultuurhuis De Warande en de Vlaamse Landmaatschappij.
Grote dank aan ABS, Natuurpunt en alle landbouwers, natuurbeschermers en experten die hun verhaal met ons deelden.Het hoeft geen uitleg dat de spanning tussen landbouw en natuur vandaag alomtegenwoordig is. De voorstelling Wortels tackelt deze spanning door resoluut te kiezen voor luisteren als theatrale vorm. Luisteren met als doel begrip, empathie, stilte en ruimte te creëren. Het luisteren als daad van verzet tegen het uitspelen van twee vermeende tegenpolen. Op scène zien we een boer die zijn verhaal deelt met het publiek, maar ook wordt uitgenodigd door het geluid als tegenspeler. De natuur laat (van) zich horen. In geluidsfragmenten horen we muziek, omgevingsgeluiden en verschillende personages met een andere visie. De boer toont ons hoe hij moet omgaan met alle verandering die op hem afkomt door de interactie aan te gaan met waar we samen (publiek en makers) naar luisteren.

De locatie wordt u per mail medegedeeld vijf dagen voor de voorstelling

In samenwerking met Regionaal Landschap & Natuurpunt Zennevallei & Pajottenland

Wortels is het ZomerTheater van de VriendenAvond 2023!
Word Vriend van De School van Gaasbeek hier

Het publiek kan tickets kopen voor de voorstelling, hier.


Het Masereelfonds presenteert in De School van Gaasbeek ‘Des te erger voor de feiten’

Een avond met Anton Jäger over zijn nieuw boek. Op maandag 19 juni, 20 uur.

Beleven we het einde van de politieke partijen? Neemt populisme de overhand? Waar voert de hyperpolitieke tijdsgeest ons heen, met veel emotioneel protest maar zonder echte grondige veranderingen? Houdt de politieke rechterzijde stand, of vindt links een nieuwe adem?

Anton Jäger zoekt in zijn boek ‘Des te erger voor de feiten’ verklaringen voor de grote verwarring die we vandaag beleven en vraagt zich af welke uitwegen er zijn. Het boek is een verzameling eerder gepubliceerde teksten over de grote maatschappelijke verschuivingen sinds de bankencrisis van 2008.

Op 19 juni gaat Frank Jacobs met hem in gesprek over zijn inzichten.

Anton Jäger is een jonge historicus en filosoof die een groeiende belangstelling geniet. Velen kennen hem van zijn spraakmakende columns in De Morgen. Hij schrijft ook voor De Groene Amsterdammer en Apache. Eerder publiceerde hij onder meer ‘Kleine antigeschiedenis van het populisme’ (2018). Momenteel is hij postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven.

Je hoeft niet te reserveren al is een mailtje naar info@deschoolvangaasbeek.eu altijd prettig. Kwestie van voldoende stoelen klaar te houden!

‘Des te erger voor de feiten’ is te koop op 19 juni.
Een publicatie van Uitgeverij EPO – paperback – 180 blz.

maandag 19 juni, 20 uur, in de School van Gaasbeek, Donkerstraat 32, 1750 Gaasbeek

Toegang: € 10 – leden Masereelfonds € 5

Dit is een initiatief van het Masereelfonds, met dank aan de School van Gaasbeek voor de gastvrijheid.


Handkracht, paardenarbeid en dans

Graag denken we even terug aan een mooi initiatief van De School van Gaasbeek en de dansschool PARTS in augustus in Gaasbeek. Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker hield er een workshop van één week met jonge dansers en jonge landbouwers : ‘Handkracht, paardenarbeid en dans’. De jonge cineaste Evi Cats maakte er een mooi filmpje van.

Je kan het hier bekijken: https://vimeo.com/759429874


Anna en de Veldverslagen/6

Anna Luyten praat met Johan de Boose. Op zondag, 29 januari 2023 om 17.00

Schrijfster, filosofe en journaliste Anna Luyten is resident in de School van Gaasbeek. In de reeks ‘Anna en de Veldverslagen’ gaat zij in gesprek met kunstenaars die net als zij gefascineerd zijn door landschappen en met verwondering door de wereld wandelen.

‘Johan de Boose wandelt met verwondering door Oost-Europa.’

Auteur, dichter, journalist Johan de Boose viel het voorbije jaar vooral op met zijn verhelderende columns over Oekraïne en Rusland in De Standaard. Hij schrijft over deze oorlog en over deze landen vanuit de bijzondere mensen die hij er ontmoet en over kunst en kunstenaars in dit deel van Europa. Hij is al decennialang vertrouwd met de regio. Hij verblijft er met grote regelmaat telkens voor langere tijd om er te werken en met mensen te praten.

In Gaasbeek boeit ons vooral De Boose’s aparte inzicht in een Europa in conflict. Anna Luyten gaat in het gesprek vooral op zoek naar wat hem verwondert, al wandelend door de herinnering aan het reizen door Oost-Europa.

Johan de Boose is als auteur bekend van onder andere zijn veelgeprezen romans ‘Dondersteen’ en het bekroonde ‘Het vloekhout’. Hij schrijft theater voor o.a. Jan Fabre en Luk Perceval.

Enkele van zijn columns: Twee dagen na het uitbreken van de oorlog ‘Rusland, waar snel je heen?’. https://www.standaard.be/cnt/dmf20220225_97534229,, En nog over Rusland in de oorlog ‘De Revolutie van de overgrootmoeders’ https://www.standaard.be/cnt/dmf20220311_96631896 . Over één van de grootste Europese theaterpersoonlijkheden Tadeusz Kantor (De Boose werkte met hem samen als vertaler en assistent) https://www.standaard.be/cnt/dmf20221214_98078797

Zoals gewoonlijk ontvangt ‘De school van Gaasbeek’ jullie warm en nu nog iets bijzonder want met een Nieuwjaarsdrink! Je kan gratis deelnemen aan ‘Anna en de Veldverslagen’. Je kan zonder reserveren komen al is een berichtje ‘dat je er bij zal zijn’ op info@deschoolvangaasbeek.eu altijd prettig.