Anna en de Veldverslagen/3

Katrien Lichtert in gesprek met Anna Luyten op zondag, 5 juni 2022 om 17.00.

De zestiende -eeuwse reizende kunstenaar-ondernemer Albrecht Dürer tekende onderweg de dieren die hij zag, de gewaden die de vrouwen droegen, de landschappen die hij doorkruiste en schreef zijn gedachten en ervaringen nauwgezet op.

Anna Luyten spreekt met Katrien Lichtert over de verhalen van door het landschap trekkende zestiende -eeuwse kunstenaars als Dürer en Bruegel en reisdagboeken.

Katrien Lichtert is schrijver, kunstwetenschapper en curator van kunsthistorische projecten.

Ze weet als geen ander het publiek in de voetsporen te brengen van de kunstenaars die ze met haar grondige blik bestudeert. Haar onderzoek is vooral gericht op de cultuur in de laatmiddeleeuwse en Vroegmoderne Zuidelijke Nederlanden.

Met een proefschrift over de zestiende -eeuwse schilder Pieter Bruegel de Oude en zijn voorstelling van het landschap, promoveerde ze in 2014 tot doctor in de kunstwetenschappen. In het boek “Voorwerp van gesprek, de wereld van Bruegel”, gaat Lichtert dieper in op een van Bruegels meesterwerken ‘Strijd tussen Carnaval en Vasten’.

Later publiceerde ze “Adriaen Brouwer. Meester van emoties”. En vorig jaar schreef ze samen met Alexandra van Dongen het boek “De Blik van Dürer. De beroemde reis van Albrecht Dürer door de lage landen. 1520-1521”. Het was Dürer ‘s laatste grote reis. In juli 1520 vertrok hij met zijn vrouw Agnes en dienstmeid Susanna vanuit zijn geboortestad Neurenberg naar Antwerpen. Pas een jaar later kwam bij terug. Op zijn terugweg passeerde hij Brussel en ontdekte een zoo van exotische dieren in het Paleis op de Coudenberg. Het leverde hem niet alleen verbazing maar ook schitterende dagboekfragmenten en tekeningen op.