Projects Archive

PoëzieZondag met ‘De Dichters van Villa Voortman’ en DW literair tijdschrift op 5 september om 16.00.

Inmiddels is de Septemberse PoëzieZondag van De School van Gaasbeek een traditie. In de voorbije zes edities kwamen al de grootste en fijnste dichters uit ons land langs. Een ongeziene rij talenten. Dit jaar wordt een hele bijzondere toevoeging aan het rijtje.

PoëzieZondag presenteert de dichters van de Gentse Villa Voortman.

Villa Voortman is een plek waar mensen met de complexe problematiek dubbeldiagnose dagelijks welkom zijn. De focus ligt op ontmoeten, en hun bijzonderste oogmerk is samen op pad gaan binnen de zorg, met als toegevoegd bindmiddel de mogelijke ontwikkeling van diverse creatieve toepassingen.

Op zondag 5 september komen vier Villa Voortman dichters naar Gaasbeek.

De presentatie in Gaasbeek gaat gepaard met het verschijnen van het herfstnummer van het literaire tijdschrift DW B (Dietsche Warande & Belfort). Ook in deze DW B-editie wordt de brug gelegd naar onverwacht ontmoeten. Villa Voorman daagt er vier zeer diverse personen uit om elk in gesprek te gaan met een dichtende Voortman of hoe wederzijdse inspiratie kan leiden tot een kleine literaire gebeurtenis. En waar de fantasie tussen verschillende werelden tot iets nieuws kan leiden.

In onze regio kennen we ook de bijzondere instelling Zonnelied. Ook zij organiseren op verschillende locaties in het Pajottenland (waaronder Eizeringen en Roosdaal) al jaren creatieve ateliers. Zonnelied is partner in de presentatie van de Villa Voortman dichters in Gaasbeek.

Op 5 september om 16.00 ‘De Dichters van Villa Voortman’ in samenwerking met DW B en Zonnelied.

http://villavoortman.be/nl/home
https://www.elkedagboeken.be/dw-b
https://www.zonneliedvzw.be

Ticket: 8,00 €

De PoëzieZondag wordt gesteund door de Marnixring Land van Pajottenland en De Vrienden van De School van Gaasbeek.

Nog over Villa Voortman:

Villa Voortman werkt niet oplossingsgericht maar verbindend. De bezoekers* zijn zowel deelnemer, (mede)bedenker of initiatiefnemer, hun stem is doorslaggevend. Villa Voortman faciliteert de initiatieven die vanuit een interne dialoog ontstaan en kanaliseert de waardevolle ideeën op weg naar een mogelijks resultaat.

De weg ergens naar toe is even spannend als het resultaat dat daaruit kan ontstaan. In dit opzicht is het een zoekende gemeenschap waar creativiteit en artistiek realisatie als meerwaarde geldt.

Er ligt geen specifieke methodiek voor, geen gerichte terapeutische strategie, de voornaamste missie is het aanbieden van een vrije- en open ruimte om samen te komen, waar dingen kunnen ontstaan, met als meerwaarde het generen van een evenwaardige samenwerking met externe kunstenaars.

Zo is Villa Voortman geen besloten gemeenschap, wil dus ook niet aan de zijlijn staan noch als een soort doelgroep worden gekwalificeerd, het wil als volwaardige partner actief deelnemen aan alles wat op het brede artistiek-cultureel terrein kan ontstaan. Een dialoog met kunstenaars of andere merkwaardige mensen zijn daarvoor het aanknopingspunt. Vormen van samenwerken kunnen zich ontwikkelen op verschillende niveau’s, op diverse terreinen, vanuit alle mogelijke artistieke disciplines, stijlen, vormen en gedachten.

Kunstenaars, artistieke ondernemingen, gezelschappen of collectieven kunnen Villa Voortman bevragen en voorstellen formuleren tot samenwerken. Villa voortman op zijn beurt kan mensen met een creatieve ziel inviteren en dus tot samenwerken stimuleren voor specifieke concepten, projecten of plannen op langere termijn.

De werken van Villa Voortman worden gepresenteerd op dezelfde scène waar het werk van andere kunstenaars ontstaat, dit is een principe.

In het prachtig uitgegeven poëzieboek van Villa Voortman ”Wanneer ik schrijf naar een ander schrijf ik naar mijzelf” bijvoorbeeld  hebben 10 fotografen evenveel portretten gemaakt  van 10 schrijvende bezoekers.

Ook voor deze DW B editie wordt de brug gelegd naar onverwacht ontmoeten. Villa Voorman daagt vier zeer diverse personen uit aan om elk in gesprek te gaan met een dichtende Voortman, vanuit deze dialoog  krijgen we een bijzondere kijk op wat tussen specifieke mensen kan ontstaan, hoe wederzijdse inspiratie kan leiden tot een kleine literaire gebeurtenis, waar de fantasie tussen verschillende werelden tot iets nieuws kan leiden.

Bezoeker Pete drukt het als volgt uit: ‘Villa Voortman is een kwetsbare gemeenschap, niet exodisch, maar normale mensen met bijzondere zware pech. Inspirerend en hoopgevend.

*De mensen die tot Villa Voortman behoren worden bezoeker genoemd.

 


Chris De Stoop, bij het verschijnen van zijn nieuwste publicatie Het boek Daniël,  op bezoek in De School van Gaasbeek en in gesprek met Anna Luyten.

Op  19 oktober 2020 om 20.00 in De School van Gaasbeek

Schrijfster, journaliste, filosofe Anna Luyten is vaste resident in De School van Gaasbeek. Ze denkt, doet, maakt en schrijft er geregeld met haar studenten van de toneelacademie van Maastricht en de beeldende kunststudenten van kask, school of arts Gent. Maar vooral voert ze er een onderzoek naar het nieuwe ‘wandermotief’, dwalen en wandelen, zoeken en denken vanuit en in de periferie. Een onderzoek dat uitmondt in een reeks fictieve, filosofische en performatieve essays. Met haar beginnen we een nieuwe reeks van speciale momenten: ‘Anna en haar veldverslagen’.  Haar eerste avond is op 19 oktober 2020 om 20.00. Zij converseert er met auteur Chris De Stoop over het boerenleven en onder meer, zijn nieuw bijzonder boek ‘Het boek Daniël’. Bekijk al het filmpje hier

‘In een uithoek van het land, waar het platteland nog enigszins standhoudt, brandt de oude vierkantshoeve van Chris de Stoops oom Daniel af. In het puin wordt het lijk van de bejaarde boer aangetroffen. In de daaropvolgende weken wordt een jeugdbende opgerold, die ervan verdacht wordt Daniel vermoord te hebben.

De Stoop, geschokt door de dood van zijn oom, pleit zelf namens de familie in de rechtszaak. Na het proces gaat hij nog een stapje verder: hij gaat de confrontatie aan met de jonge daders.

In Het boek Daniel vertelt hij op aangrijpende wijze hoe twee verschillende werelden samenkomen. Hij zoekt gerechtigheid voor een oude boer voor wie niemand nog wil opkomen, maar ontrafelt ook wat er broeit in hangjongeren die lak hebben aan alles en iedereen.

Een liefdevol, meeslepend en waargebeurd verhaal – een oefening in empathie die nog lang in het hoofd van de lezer zal nawerken.’


De School van Gaasbeek kan wegens de corona crisis slechts een beperkt publiek ontvangen. Doch veilig en iedereen houdt afstand en heeft een mondmasker.

Wil je er bij zijn op de eerste avond van ‘Anna Luyten en haar veldverslagen’ – Een gesprek met Chris De Stoop over zijn nieuw boek ‘Het boek Daniël’ op 19 oktober 2020 om 20.00:

Reserveer dan hier


 

‘Soirée d’études’, een nieuwe creatie van choreograaf Cassiel Gaube.

Op 31 oktober 2020 om 2020 in De School van Gaasbeek

Danser, choreograaf  Cassiel Gaube is een regelmatige resident in ‘De School van Gaasbeek’.  Hij kon er zijn erg succesvolle solo ‘Farmer Train Swirl’ voorbereiden.

Deze gaat nu internationaal en speelt op vele gereputeerde scenes van Europa. Zijn nieuwe voorstelling, Soirée d’études, creëert hij eveneens in Gaasbeek. In dit nieuwe werk, een trio, verdiept Cassiel Gaube de verkenning van House Dance waarmee hij begon in zijn solo, «Farmer Train Swirl – étude». Nu kijkt hij wat nauwkeuriger naar het relationele functie van deze dans. Elkaar benaderen als een taal, als een medium voor spel en uitwisseling, eveneens als een gemeenschappelijke ruimte van uitvinding. Hij verkent het expressieve spectrum van deze praktijk in een reeks etudes. Op 31 oktober om 20.00 kan je – als eerste – de voorstelling exclusief zien in ‘De School van Gaasbeek’.


Wil je er bij zijn bij de allereerste presentatie van de nieuwe choreografie van Cassiel Gaube ‘Soireé d’études’ op 31 oktober 2020 om 20.00:

Reserveer dan hierDe School van Gaasbeek kan wegens de corona crisis slechts een beperkt publiek ontvangen. Doch veilig en iedereen houdt afstand en heeft een mondmasker.


‘AL DE BRUEGELS’

KOM KIJKEN NAAR ALLE SCHILDERIJEN VAN BRUEGEL: GEFOTOGRAFEERD, AFGEDRUKT OP WARE GROOTTE EN TENTOONGESTELD!

Slechts één weekend, op 14 en 15 december in De School van Gaasbeek, telkens van 14.00 tot 18.00.

Wellicht hebt u al genoten van het SeptemberFestival 2019. Mogen we u nog even het programma in herinnering brengen. Kijk hier even. De fotoreportage van topfotograaf en resident Maarten Vanden Abeele is ook zeer de moeite om te bekijken. Hier. En wellicht is u Somnia niet ontgaan. De voorstelling in mei, juni 2019 in het kasteelpark van Gaasbeek van de dansschool PARTS in een choreografie en regie van Anne Teresa en Jolente De Keersmaeker.

Al een mooi aanbod, toch!

Maar we doen er nog een schep bovenop. We zijn dan ook meer dan opgetogen dat we nog voor het jaar eindigt een heel bijzondere tentoonstelling ‘al de Bruegels’ kunnen aanbieden. Onze regio werd dit jaar overspoeld met prettige, originele en creatieve initiatieven naar aanleiding van de 450st verjaardag van het overlijden van Pieter Bruegel. Het is hartverwarmend hoe, tot op de dag van vandaag, zo’n belangrijke kunstenaar bij velen energie, engagement en creativiteit losmaakt. Met zijn allen hebben we kunnen genieten van de vele activiteiten in de regio.

De werken van Bruegel zelf hebben we jammer genoeg niet te zien gekregen. Begrijpelijk! Nu wil het dat De School van Gaasbeek de hand heeft weten te leggen op een verzameling foto’s van alle schilderijen van Bruegel. Elke foto werd afgedrukt op de ware grootte van de schilderij. We hebben de unieke gelegenheid om al deze schilderijen bij elkaar te brengen. Dankzij de steun van vzw De Rand. Zonder meer een exclusieve gebeurtenis slechts 1 weekend! Het zijn in totaal 39 werken! Dus haast alle nu nog gekende werken van Bruegel kunnen we in De School van Gaasbeek tentoonstellen. Lees hier de lijst van alle werken die getoond gaan worden.


Dat willen we doen op één weekend op zaterdag 14 en zondag 15 december 2019 telkens vanaf 14.00 tot 18.00! De School van Gaasbeek, Donkerstraat 32, 1750 Gaasbeek (Lennik). Inkom: 6,00 €. Kinderen gratis.


 

Dit kan De School van Gaasbeek U aanbieden dankzij ‘De Vrienden van De School van Gaasbeek’. Wil u zelf vriend worden dan kan dat nog. Schrijf u hier in en kom nog naar de HerfstOntmoeting 2019.

Tijd om kunstenaars te steunen! De School van Gaasbeek ontvangt dansers, acteurs, muzikanten, beeldende kunstenaars van dichtbij en heel ver het heel jaar rond. Ze zijn de nieuwe generatie en werken 0ongebonden aan hun creaties. De School van Gaasbeek verleent hun onderdak om te verblijven en te werken, echte residenties.

Toonmoment 23 januari 2019 om 20u

GOSIE VERVLOESSEM: THE HORROR GARDEN

Gosie Vervloessem (1973) onderzoekt het concept van de keuken als vrijplaats en speelterrein voor ongenode gasten door invasieve soorten te introduceren in huiselijke kring. Welke waarden liggen ten grondslag aan invasie-ecologieën en hoe worden deze waarden toegepast of ontkend bij het bakken van een appeltaart? Momenteel onderzoekt Gosie hoe invasieve soorten haar onderzoek kunnen openbreken en plaats kunnen maken voor nieuwe vormen van ontmoeting. Enkele maanden lang wandelt zij door de tuin en het archief van Plantentuin Meise om thema’s om te spitten die te maken hebben met plantenexotisme, hybriditeit, naturalisatie, …

The Horror Garden is een ‘investigative workshop’ over de relatie tussen mensen en planten en stelt een aantal belangrijke zaken in vraag. Behandelen mensen planten met genoeg respect? Voelen planten zich herkend en begrepen door mensen? Kan de relatie tussen mensen en planten de onbegrensde wederzijdse exploitatie overstijgen? Wat kunnen we leren over onszelf als we planten beschouwen als  significant other en tot welke vormen van horror kan dit leiden ? Wat gebeurt er als planten zich uit de achtergrond van onze huiskamers losrukken ? Bij het zoeken naar een antwoord op deze vragen doet Vervloessem beroep op een aantal horrorfilms waarin planten ons de stuipen op het lijf jagen. Soms vallen ze ons frontaal aan, maar dikwijls  schuilt de horror in onheilspellend wuivende takken en ritselend struikgewas. Kolonisatie loopt als een rode draad doorheen de workshop:  kolonisatie van territorium door mensen en planten, kolonisatie van organismen, lichamen en geesten, … Volgens Vervloessem zijn er drie locaties waar de menselijk-vegetale relatie tot een climax komt, d.w.z. waar de relatie tussen mens en plant een grimmige vorm aanneemt: het natuurreservaat, de plantage en de botanische tuin, plaatsen met een directe link naar een koloniaal verleden. Plaatsen, waarin de relatie tussen de mensen en planten strak afgelijnd lijkt. Althans zo lijkt het. Maar, is dat ook zo?

The Horror Garden kwam tot stand tijdens een residentie in De School van Gaasbeek. In samenwerking met De School van Gaasbeek organiseert Museumcultuur Strombeek/Gent jaarlijks 2 residenties.

Toonmoment 23 januari 2019 om 20u

FARMER TRAIN SWIRL – ETUDE

Walking is one of our fundamental ways of relating to the world, deeply engrained in our neuro-motor system. In Farmer Train Swirl – Etude, locomotion is conveyed as the empathic medium between the spectator’s and the performer’s body. The walk progressively transforms itself into complex and musical feet constellations, revealing the vast step vocabulary of House dance.

Embracing the idea that ‘choreography is a negotiation with the patterns your body is thinking’ (Jonathan Burrows), this solo aims to open up a choreographic space in which one of our most fundamental somatic skills is brought into dialogue with the rich stepping lexicon of House dance and, through this interplay, reinvented.

CASSIEL GAUBE graduated at P.A.R.T.S. in 2016. As a performer, he collaborated with Benjamin Vandewalle, Fabrice Samyn and Manon Santkin. In 2017, he was granted the Belgian VOCATIO fund to enable him to develop his own work as a choreographer. Cassiel makes work at the intersection of contemporary dance, Hip hop and Clubbing. In 2019, he is invited as artist in residence at La Ménagerie de Verre in Paris, where he will create the group piece Trails & Grooves, which builds on the research started in the solo Farmer Train Swirl-Etude.

24 januari om 20.00 

Permanent zijn er jonge kunstenaars aan het werk in De School van Gaasbeek.

Met genoegen nodigen we mensen uit om met drie van hen en hun werk kennis te maken op 24 januari 2018 om 20.00 in ‘De School van Gaasbeek’, Donkerstraat 32, 1750 Lennik: Astrid Haerens, Lenny Peeters en Elisabeth Ida Mulyani.

Gratis. Graag een mailtje naar info@deschoolvangaasbeek.eu .

MEER INFO HIER

 

Elisabeth Ida Mulyani

Elisabeth Ida Mulyani Is, dankzij het samenwerkingsprogramma met CC Strombeek Bever/MuseumCultuur, resident in Gaasbeek.

Op 24 januari 2018 om 20.00 presenteert ze in ‘De School van Gaasbeek’ werkt waaraan ze gedurende haar residentie werkte.

Gratis!

MEER INFO HIER

 

Op 13 januari 2018 om 11.00

Voor kinderen van 6 tot 12 jaar

Down the rabbit hole – JUKEBOX

Het ensemble over Juke Box: ‘ Iedereen maakt deel uit van het spel: jij en al je buren in het publiek spelen het spel gezamenlijk en Down The Rabbit Hole komt met percussie, cello en klarinet en alles wat muziek kan maken. Zo ontdekken we samen met jou de mixtape van de dag.’

As an adventurous trio we are concerned about the music of today. What is the music that we need now, in this moment? It might be different every time, depending on our mood, our company, our taste. That’s why we have to remix our soundscape everyday anew. In JUKEBOX we have the chance to make an instant composition, to assemble the perfect mixtape of the moment like a disc jockey.

Gratis!

MEER INFO HIER

 

Op 24 januari om 20.00

Lenny Peeters & Astrid Hearens

Twee nieuwe schrijverstalenten werkten in ‘De School van Gaasbeek’ aan hun eerste roman. Astrid Haerens schreef er aan haar ‘Stadspanters’ en Lenny Peeters aan haar roman ‘Dochter’. Op 24 januari om 20.00 komen ze over hun werk praten in De School van Gaasbeek. Anna Luyten leidt de gesprekken. Diezelfde avond praat de Indonesische kunstenares Elisabeth Ida over haar residentie in Gaasbeek en het werk dat ze creëerde.

Gratis

LENNY PEETERS

ASTRID HEARENS

 

Op 15 januari om 20.00

Guido Lauwaert – LIJMEN

De cultureel veelzijdige mens Guido Lauwaert komt naar ‘De School van Gaasbeek’ met zijn theatermonoloog LIJMEN van Willem Elsschot. Op maandag, 15 januari om 20.00.

In de voorstelling zit evenveel Guido Lauwaert, als de acteur die speelt als het Elsschot personage Boorman.  Vele jaren speelde hij deze voorstellingen op alle mogelijke podia in Vlaanderen en Nederland. Hij begint nu aan zijn echt allerlaatste reeks!

Inkom 12 € – Gratis voor de ‘Vrienden van De School van Gaasbeek’

MEER INFO HIER

Louis De Mey (26 april 2017)

Vanaf 2017 werkt De School van Gaasbeek samen met CC MuseumCultuur Strombeek Bever. Per jaar nodigen ze enkele residenten uit in de school. Dit jaar al Louis De Mey, architect, kunstenaar. Hij komt de resultaten van zij residentie presenteren.

Alain Franco (22 & 23 april 2017)

Water Hus (15 december 2016)

Er is steeds van alles gaande in de muziek van Walter Hus.

Op 15 december om 20.00 kan u in De School van Gaasbeek een pianoconcert bijwonen van componist en pianist Walter Hus.

Het is het eerste pianorecital van Walter Hus van een nieuwe reeks en een uitdagende verdere stap in zijn carrière.

Componist Walter Hus gaat terug de baan op met een onuitgegeven pianosolo recital waarin hij zijn meest radicale werk uit de jaren 80 en 90 onder handen neemt op een nieuwe manier, gerijpt door de tijd en de rock&roll.

Walter Hus is een componist met zin voor experiment. In de jaren 80 was hij medeoprichter, pianist en componist bij de avant-garde groep Maximalist!. Daarna wordt hij fulltime componist, krijgt heel wat compositie-opdrachten en creëert een imposant oeuvre van opera’s, kamermuziek, concerto’s, symfonische – en vocale muziek en werk voor piano. En ook schrijft hij scores voor film en videogames, speelt techno met zijn Decap orgel, speelt “power-jazz” met een groep jonge tieners, maakt strip-opera’s, … .

Walter Hus wil zich de komende jaren vooral concentreren het schrijven van nieuwe strijkkwartetten, een tweede reeks preludes en fuga’s,  een nieuwe opera…!

De School van Gaasbeek heeft het genoegen om de eerste plek  te zijn waarin hij zijn meest radicale werk uit de jaren 80 en 90 onder handen neemt op een nieuwe manier, gerijpt door de tijd en door alle muzikale avonturen uit zijn carrière. 

Walter Hus zien pianospelen is een explosieve ervaring. Hij combineert in zijn spel tegelijk brute kracht en raffinement. Er is steeds van alles gaande in de muziek van Walter Hus. Ze is gelaagd en ingewikkeld maar tegelijk ook speels, eenvoudig, vertellend en toegankelijk.

Wenst u het recital bij te wonen? Mail uw komst kort naar info@deschoolvangaasbeek.eu.