Missie en presentatie

Info  –  Het Gebouw  –  De poort  –  De Geschiedenis   –   De organisatie –  5 jaar dSvG –  De route

Inderdaad een plek met energie.

1.

Op vraag van de initiatiefnemers van de nieuwe vereniging ‘de School van Gaasbeek’ stelde de gemeente Lennik in de zomer van 2013 het voormalige gemeentehuis en het aanpalend dorpsschooltje in Gaasbeek ter beschikking om er culturele activiteiten te ontwikkelen. De naam zelf ‘platform voor creatie en residentie’ houdt al een heel programma in. In essentie wordt het een werkplek voor kunstenaars met residentiemogelijkheden en een omgeving voor publieke culturele activiteiten.

Een aantal mensen uit de culturele sector zijn de oprichters van de vereniging ‘de School van Gaasbeek’: Hugo De Greef, Stefaan Loeckx, Elke Janssens, Christel Simons, Hugo Vanden Driessche en Karlien Vanhoonacker.  Zij zetelen als bestuurder in ‘de School van Gaasbeek’. Inmiddels kwamen er leden bij: Liesbeth Bernolet, Koen De Visscher, Gudrun Heymans en Jonas Rutgeers! De energie die deze ervaren leden willen steken in het ontwikkelen van dit project getuigt van een engagement voor een initiatief dat zijn plaats kan verwerven in de culturele bedrijvigheid. Hopelijk toont het voldoende aan dat deze unieke opportuniteit ernstig wordt genomen en dat er genoeg potentie zit in dit project om essentieel werk prominent te lokaliseren.

Inderdaad een plek met energie.

2.

‘De School van Gaasbeek’ is een werkplaats en residentieplek voor kunstenaars. De vereniging startte in 2014. Sinds dan zijn er al heel wat kunstenaars die gebruikt gemaakt hebben van de werkplek. En ‘De School van Gaasbeek’ organiseert jaarlijks haar SeptemberFestival.

Binnen een huidig uiterst dynamisch kunstenlandschap met de uit hun voegen barstende, volgelopen (Brusselse) werkplaatsen voor kunstenaars dient zich een mogelijkheid aan, atypisch binnen het bestaand aanbod en met een zeer eigen kunnen.

Dit is een unieke opportuniteit. Hier kan invulling gegeven worden aan zowel een aantal noden in de kunsten als aan nieuwe mogelijkheden die deze infrastructuur biedt en de plaats waar het zich bevindt. De plek heeft een energie.

Energie verspil je niet, dat zet je om in schone en goede dingen.

3.

‘De School van Gaasbeek’ loopt een traject. De activiteiten in de eerste jaren brachten al heel snel een drukte in de klaslokalen voor diverse werksessies en in de appartementen voor de residenten. Voornamelijk Vlaamse maar ook buitenlandse kunstenaars schoven aan. Kijk naar de lijst onder ‘kunstenaars’ op deze site. Het dorpje, bevolkt met kleurrijke en enthousiaste gasten, werd er haast vrolijker door. Deel van die eerste rit van het traject was het SeptemberFestival. Nu al drie edities lang kwam ‘ervaring en pril talent’ samen. Grote namen én nieuwe talenten speelden op het festival stukjes ongekend werk, aanpassingen van bestaande dingen, verrassingen, …! Opmerkelijk: de grote namen traden gratis op! Als een soort ondersteuning voor De School van Gaasbeek, uit respect voor de jonge generatie en om de mogelijkheid te hebben iets ‘heel aparts’ te doen.

En het festival is een aardig en laagdrempelig aanbod voor de mensen van Gaasbeek en Lennik. ‘De School van Gaasbeek’ kon iets teruggeven … én de werking een publieke dimensie geven.

4.

En het traject loopt verder.

‘De School van Gaasbeek’ wil vanaf 2017 haar werking rond een aantal kernactiviteiten focussen en beter structureren. Regelmatig zullen kunstenaars uitgenodigd worden om in de plek te werken en te resideren. De oproep hiervoor, een open call, omschrijft het werkkader dat ons interesseert en dat we willen werkruimte bieden. In 2016 liep de eerste oproep met als vraag ‘Vanaf 2017 organiseert deSchoolvanGaasbeek interdisciplinaire residenties voor kunstenaars die op zoek zijn naar een plek voor onderzoek, verdieping en reflectie. De School van Gaasbeek speelt haar unieke locatie in de rurale rand rond Brussel uit om een mentale en fysieke ruimte te creëren waarbinnen kunstenaars kunnen nadenken over hun artistieke praktijk, kunnen experimenteren en hun repertoire kunnen opbouwen. De SvG richt zich hierbij tot kunstenaars die bewust bezig zijn met ‘het uitbouwen van een eigenzinnige en duurzame artistieke praktijk’.  Ze wil voor deze kunstenaars een ‘veilige’ context creëren waar ruimte is voor onderzoek, risico, twijfel en falen.’.

Uit de oproep werden de projecten van Alain Franco, Anna Luyten, Johannes Arnauts, Ina Geerts, Nele Vereecken, Eveline Van Bauwel, Julia Solberg, Pitcho en Jolien Naeyaert geselecteerd. Zij zullen in 2017 werken in ‘De School van Gaasbeek’. Er volgen nieuwe oproepen in de loop van het jaar.

Dit wordt een belangrijke nieuwe piste voor ‘De School van Gaasbeek’.

5.

Verder blijft ‘De School van Gaasbeek’ open staan voor vragen die een meerwaarde kunnen zijn voor de betrokken kunstenaar en voor ‘De School van Gaasbeek’. Zo zal de Japanse Rosas danseres Fumiyo Ikeda regelmatig in de school werken. In de eerste dagen van 2017 was dat al zo. En zo zal de Kuiperskaai, een succesvol jong theaterensemble dat zijn eerste residentie had in Gaasbeek in 2014, haar volgend werk presenteren bij het volgende SeptemberFestival 2017. Als deel van de volgende stap in het schooltraject worden er een aantal lange termijn samenwerkingen afgesproken met collega’s. Zo zal MuseumCultuur van CC Strombeek regelmatig kunstenaars laten resideren in ‘De School van Gaasbeek’ als onderdeel van hun tentoonstellingsparcours. Het Kaaitheater begint in 2017 met een langdurig residentieprogramma met 5 kunstenaars. Gaasbeek is één van hun werkplekken.

6.

Op regelmatige momenten wil ‘De School van Gaasbeek’ kleine voorstellingen, concerten organiseren. Door de eigenheid van de plek blijft het opzet bescheiden. Maar wel van een uitzonderlijke kwaliteit. Het eerste concert in die reeks was de avond met Walter Hus in december 2016. De componist, pianist speelde en introduceerde nieuwe en oudere composities.  Meerdere avonden volgen.

De drie edities van het SeptemberFestival waren mooie successen. Het is duidelijk dat dit een blijver is. In 2017 zal de vierde editie vallen op 1, 2 en 3 september. In elk geval blijft het een moment waar mooie namen uitgenodigd worden én vooral nieuw talent wordt gepresenteerd aan een breder én een lokaal publiek.

7.

Gaasbeek is een van de mooiste gemeentes van Vlaanderen. Midden in het aantrekkelijke Pajottenland, met het kasteel van Gaasbeek en het domein van Groenenberg, wandel- en fietsroutes, een boerenmarkt.

Gaasbeek kent geen verstedelijking en heeft haar landelijke karakter behouden. Wat nu zorgvuldig bewaakt wordt. Dat is een aantrekkingspool voor kunstenaars. De voordelen van de landelijke omgeving zijn legio, en sinds eeuwen geroemd door kunstenaars en kunstenaars collectieven. Weg van de drukte van de stad, stilte, rust, tijd, onthaasten, Kunst en ecologie is trouwens de nieuwe avant-garde, een eigensoortig samengaan van kunst en maatschappelijke interventie.  Deze werkplaats kan inspelen op deze groep kunstenaars met een duidelijk politiek en maatschappelijk toekomstgericht plan.

Contact: : info@deschoolvangaasbeek.eu