SeptemberFestival 2022

PoëzieZondag, 4 september 2022 om 16.00


Met Hind Eljadid, Mustafa Kör, Ann Provoost en Peter Verhelst.

Voor de zevende editie van de PoëzieZondag komen vier bijzondere dichters naar Gaasbeek. op en rond ‘De School’ kan je luisteren naar ‘dichter des Vaderlands’ Mustafa Kör, de veel gelauwerde Hind Eljadid met haar Slam Poetry, winnaar van de Constantijn Huygens-prijs en van de Arkprijs van het Vrije woord Peter Verhelst en naar de net verschenen eerste bundel ‘KROP’ van Anne Provoost.

Hind Eljadid

‘Dat is hun keuze’

Hind Eljadid Is een Antwerpse woordkunstenaar en schrijver. Voor haar performatieve woordkunst won ze verschillende prijzen. Ze schreef in 2021 met haar debuut ‘KRUIMELDIEF’ het leven van haar en haar zus neer, een autobiografisch boek over opgroeien in armoede en het verlies van hun moeder. Met haar kritische gedachtegang verovert ze woord per woord de literaire wereld. Ze organiseerde in 2021 en 2022 het Belgisch kampioenschap Slam Poetry. Hind Eljadid: “Ik vind dat ik als performer de verantwoordelijkheid heb om dingen mee te geven aan de gemeenschap. Het publiek mag daarmee doen wat het wil. Dat is hun keuze. Maar ik wil wel iets meegeven dat ertoe doet. In mijn teksten wil ik mensen choqueren, ze een spiegel voorhouden, ze bewust maken. Dat is echt nodig.”

Mustafa Kör

“Heb mijn stem schor geschreeuwd op je naam alleen je kroon viel uit de hemel”

De PoëzieZondag kreeg al heel wat ‘dichters des Vaderland’ op bezoek. Doch met Mustafa Kor hebben we wel een heel bijzondere stem. In 2022 volgt hij Carl Norac op als Dichter des Vaderlands van België voor een periode van twee jaar. Gedurende die periode zal zijn poëzie de hoofdrol spelen in diverse maatschappelijke projecten.  Mustafa Kör is schrijver en dichter. Hij werd geboren in Konya en groeide op in Opgrimbie in een mijnwerkersfamilie. Hij debuteerde in 2007 met de geprezen roman De lammeren. Op 31 januari 2022 verscheen Brood en liefde. Deze bloemlezing is een tweetalige kennismaking met de poëzie van Mustafa Kör. Het is een ongewone bundel vol beelden en muzikaliteit, steeds intuïtief, bijna vanuit de onderbuik neergepend.

Ann Provoost

‘er is tussen ons iets enorms aan de gang’

Schrijfster Anne Provoost was ook al te gast in Gaasbeek op de PoëzieZondag 2019. Intussen groeide haar oeuvre indrukwekkend én vooral ze publiceerde haar eerste dichtbundel KROP in mei 2022.  Anne Provoost schrijft romans, essays, gedichten en korte verhalen.  En ook zij kreeg al heel wat belangrijke literatuur prijzen. ‘Krop’ is een krachtige stem in het klimaatdebat van vandaag. Over KROP: ‘Anne Provoost ‘s generatie is misschien de laatste die nog kan terugkijken op een tijd waarin het stijgende water een hypothese was. In de dreigende storm is de geliefde een eiland. Het geruststellende van samen ouder worden is een troost. Dit is poëzie over wat naar de keel grijpt en wat je staande houdt.’

Peter Verhelst

‘Het iconische jaar 2050. Alles is fundamenteel veranderd’

Er is vandaag geen grotere dichter in ons land dan Peter Verhelst. Hij werd en wordt gelauwerd met zowat alle literaire prijzen in ons taalgebied. Maar daarbij vooral het brede enthousiasme door lezers  tilt hem tot een gewaardeerde unieke plek in onze letteren. We kennen Peter Verhelst in Gaasbeek goed sinds zijn marlante passage op de eerste PoëzieZondag in 2015. In 2021 publiceerde hij 2050, een bundel intrigerende gedichten over de nabije toekomst. In januari 2022 verscheen zowel een nieuwe novelle, Lichamen, als een heruitgave van zijn met prijzen bedolven roman Tongkat (1999). En in 2022 kreeg hij de Arkprijs van het Vrije Woord. Reden genoeg om Peter Verhelst terug in Gaasbeek te ontvangen.

Met de steun van MarnixRing Land van Gaasbeek en PoëzieCentrum.

Tickets: 15,00€
Leden van MarnixRing Land van Gaasbeek en Vrienden van De School van Gaasbeek komen gratis. (gebruik daarvoor de promocode “vrienden2022” of “marnixring2022” tijdens het bestellingsproces. Zie voorbeeld)

-> Tickets hier‘Zingende Stemmen’, 
Donderdag, 8 september 2022 om 19.30


De eerste avond van een nieuwe reeks.

En het begint met de unieke stem van de sopraan

Lieselot De Wilde met  ‘Around the world in 72 songs’.

Lieselot De Wilde kreeg de Ultima 2022 Muziek van de Vlaamse Regering . Wat de jury schreef:  “De carrière van de Vlaamse vocale artieste, performer en maker Lieselot De Wilde bruist van tomeloze veelzijdigheid en creativiteit. Ze treedt op met oude muziek, hedendaagse muziek, liederen, muziektheatercreaties en haar eigen creatieve projecten.’ 

Over ‘‘Around the world in 72 songs’ zegt ze ‘Met dit project wil ik liedjes van over de hele wereld ontdekken en met jullie delen. Ik zal mezelf begeleiden met mijn draaiorgel.

Ik volg Nellie Bly, een journalist die in 1889/90 de eerste recordhouder was in racen rond de wereld in 72 dagen. Ik zal haar route volgen, maar in de tussentijd zal ik haar meenemen op mijn reis, naar landen die ze niet heeft kunnen bezoeken, naar ontdekkingen die ze niet deed.

De speciale missie van het project is het promoten van zangeressen en songwriters in het bijzonder of liedjes die bijdragen aan het verrijken van de geschiedenis van vrouwen door de eeuwen heen. Wie is de Maria Callas van Kameroen of de Edith Piaf van Roemenië? Of wat is een Portugese Cantigas de amigo? ‘

Voor Gaasbeek komt ze met deze uitgelezen selectie liederen van zowat overal. Ze begeleidt zich zelf op de draaiorgel.

Tickets: 20,00 €
Vrienden van De School van Gaasbeek komen gratis. (gebruik daarvoor de promocode “vrienden2022” tijdens het bestellingsproces. Zie voorbeeld)

In de kerk van Gaasbeek.
OPGELET: Samenkomst tegen 19.15 in ‘De School van Gaasbeek

-> Tickets hierZaterdag, 10 september om 11.00

De Landschapsdichters. In het kader van de viering ’30 jaar Regionaal Landschap Pajottenland-Zennevallei’

Het landschap van het Pajottenland en de Zennevallei heeft een eigen dichter. Daar zorgt Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei voor. Alvorens de eerste landschapsdichter Maxime Savoldi na twee jaar afscheid neemt, resideert hij kort in De School van Gaasbeek. Om zijn laatste werk in deze opdracht te schrijven. Hij wordt opgevolgd door een nieuwe landschapsdichter: Anne Vandergoten. Naar aanleiding van zijn 30 jarig bestaan en in het kader van het SeptemberFestival organiseert Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei op 10 september om 11u het afscheid van Maxime Savoldi en het eerste publieke gedicht van Anne Vandergoten. In de tuin van de pastorie van Gaasbeek! www.pajot-zenne.be

Gratis
In de tuin van de oude Pastorie van Gaasbeek.

-> Tickets hierZaterdag, 10 september om 19.00 en 21.00 (twee voorstellingen!)

Claire Huber met ‘As we drove short short horizon-lines’.

Gecreëerd en uitgevoerd door Stalin Blake, Claire Huber en  Nastasja Stefani.

In het SeptemberFestival 2022 brengen ze een laatste werkvoorstelling vooraleer ze op internationale tournée vertrekken. De kunstenaars werkten aan deze creatie gedurende verschillende lange residenties in De School van Gaasbeek.

“As we reed short short horizon-lines” is een samenwerking van de Franse dichter en choreografe Claire Huber en de Kroatische danseres en muzikant Nastasja Štefanić en Koerdische muzikant en zanger Stalin Blake.

‘Als uitgangspunt voor het stuk: de asymmetrische ritmes die van de Balkan tot aan de Midden-Oosten zijn te horen. Fascinerende ritmes die diversiteit articuleren.  Op een lang traject dat vertrekt in Koerdische regio’s via de Balkan naar hier, België. Heen en weer rijden de kunstenaars ritmische lijnen. Ritmische lijnen die zich materialiseren door woorden, bewegingen en geluiden. Het stuk profileert een abstract pad met culturele resten en nodigt uit tot luisteren. Een ode aan reizende lichamen waar het terrein geen grip op heeft. ‘

Tickets: 10,00 €
Vrienden van De School van Gaasbeek komen gratis (gebruik daarvoor de promocode “vrienden2022” tijdens het bestellingsproces. Zie voorbeeld)

In De School van Gaasbeek

OPGELET! Er zijn twee voorstellingen die avond. Kies uw voorstelling om 19.00 of deze om 21.00

-> Tickets hierZondag, 11 september om 19.00

Anna en de Veldverslagen/5’

Anna Luyten praat met Koen Tinel.

Schrijfster, filosofe en journaliste Anna Luyten is resident in de School van Gaasbeek. In de reeks

‘Anna en haar Veldverslagen’ gaat zij in gesprek met kunstenaars die net als zij gefascineerd zijn door

landschappen en met verwondering door de wereld wandelen. In deze afsluiter van het  SeptemberFestival 2022 start direct het nieuwe seizoen van de reeks.

Anna Luyten gaat in gesprek met kunstenaar Koen Tinel. Het is al de vijfde editie van ‘Anna en de Veldverslagen’.

Het oeuvre van Koen Tinel is inmiddels zo rijk en overweldigend. Met het ene hoogtepunt na het andere. Recent kwam daar nog de zeer gewaarde publicatie ‘ Tinel Tekent. Babel&Singer’ bij. De kunstenaar tekent op zijn geëigende meesterlijke wijze bij indrukwekkende verhalen van Isaak Babel en Isaac Bashevis Singer.

Gratis
In De School van Gaasbeek

-> Tickets hier