Anna en de Veldverslagen/4

Obi Okigbo in gesprek met Anna Luyten op zondag 26 juni 2022 om 17.00.

Genezende verhalen vertellen met haar grote beeldende kracht. In visueel werk oude verhalen hervertellen, steeds opnieuw. Het landschap van haar jeugd blijvend wakker houden en oproepen. Dat is de grote kracht van kunstenaar Obi Okigbo.

Anna Luyten spreekt met de Nigeriaanse kunstenaar Obi Okigbo over het levend houden van herinneringen en de velden van het geheugen.

Okigbo werd geboren in Nigeria, studeerde architectuur in Oxford, kwam na haar studies naar Brussel en legde zich de jongste jaren steeds meer toe op beeldende kunst. Ze leeft tussen Brussel en Nigeria. In december werkte ze een paar weken in De School van Gaasbeek aan een uitbreiding van haar kunstwerk “Mystic Lamb”.

Het is een installatie gebouwd uit tekeningen in inkt en stift, schilderijen, klassieke weefsels, zijde …waarin ze via een verwijzing naarhet Lam Gods van Van Eyck een ode brengt aan de mensen uit haar leven.

In 2005 stichtte ze de Christopher Okigbo foundation die onderzoek doet naar het werk van haar vader en dichter Christopher Okigbo. Zijn poëzie is wereldwijd zeer gewaardeerd en gekend. Hij stierf in 1967, terwijl hij vocht in de Biafra oorlog voor onafhankelijkheid.

Anna Luyten vertaalde in samenspraak met Obi Okigbo enkele van zijn gedichten uit de in 1971 postuum verschenen verzamelbundel “Labyrinths, with Path of thunder”. Samen met Obi Okigbo leest ze enkele van zijn gedichten en gaat ze dieper in op de beeldende kracht van Obi’s installaties en “de horizon van het onbekende”.

‘Je kan gratis deelnemen aan ‘Anna en de Veldverslagen’. Je kan zonder reserveren komen al is een berichtje ‘dat je er bij zal zijn’ op info@deschoolvangaasbeek.eu altijd prettig. ‘Er zijn drankjes en ander lekkers ter beschikking.’