Lenny Peeters

‘Hoe heet je?’ Gewone woorden, maar ze klinken donker. Ik moet uitkijken.

‘Hoe heet je?’

Dochter, denk ik bij mezelf. Dochter, natuurlijk.
De vrouw vraagt waar ik woon. In ons huis. Dat van vader en mij. Ze wil nog meer horen. Wanneer ik geboren ben. Een hele tijd geleden. Toen de tuin nog vol medicijnbloemen stond. Met de blaadjes verzorgde ik de cavia’s. Elke dag op hetzelfde uur. Dat doe ik nu niet meer.

Ze vraagt wat er gebeurd is en waarom. Ik kijk naar mijn laarzen. Ik wil ze uitdoen en aan mijn voeten krabben, maar ik weet niet hoe, met die zakken rond mijn handen.

Het is een raadsel voor Dochter waarom zij aan een kruisverhoor van de politie onderworpen wordt. Langzaam beginnen we te begrijpen dat de jonge vrouw iets verschrikkelijks heeft gedaan. Scène na scène, beeld na beeld sluipt het ware verhaal binnen in de verhoorkamer van de inspecteurs.

Dochter is een ogenschijnlijk onschuldige psychologische roman, maar ongenadig voert het verhaal de lezer de diepte in.

Lenny Peeters (1975) is een prijswinnend schrijfster van korte verhalen uit Antwerpen. In 2008 won ze met ‘Familiegevoel’ de Flits Fictie-wedstrijd van Club Propaganda, en in 2010 met ‘Nanoseconde’ de verhalenwedstrijd van Uitgeverij Contact. Dochter is haar debuutroman.

Ik breng je ook graag vast op de hoogte van een aantal positieve recensies die Lenny kreeg:

Knack Focus – Het resultaat is een roman die tezelfdertijd sprookjesachtig en ranzig rauw is.

De Tijd – Peeters slaagt er in haar loepzuivere taal wel in een psychologisch en sociaal bijzonder verhaal intrigerend te verpakken.

De Morgen – Dit is een voldragen en weloverwogen roman die de lezer vanaf de eerste hoofdstukken op zijn qui-vive zet. Ieder detail spant samen: dit wordt een hoogst onverkwikkelijk boek.

Cutting Edge – ‘Dochter’ is een volwaardig debuut, al was het maar omdat Lenny Peeters – na jarenlang sleutelen aan haar manuscript – maar al te goed weet waar stijl en vorm voor staan. Iets wat de meeste debutanten vaak over het hoofd zien.

Op 24 januari om 20.00 is Lenny Peeters in ‘De School van Gaasbeek’ samen met Astrid Haerens. Beiden praten over hun werk met Anna Luyten.