Uitzonderlijke ontmoeting 2020

Vrienden van de schoolOver de VriendenVrienden 2019
Uitzonderlijke ontmoeting 2020Herfstontmoeting 2019ZomerConcert 2018ZomerConcert 2017ZomerRecital 2017


©Marc Guillaume

Uitzonderlijke ontmoeting met wetenschapster
Prof. Dr. Karine Van Doninck 

(Biologie, https://directory.unamur.be/staff/kvandoni)

De School van Gaasbeek en Thomas Van Waeyenberge, voorzitter van de ‘Vrienden van De School van Gaasbeek’, hebben het bijzonder genoegen om wetenschapster Prof. Dr. Karine Van Doninck te mogen ontvangen op vrijdag, 14 februari om 20.00 (ontvangst met aperitief vanaf 19.30) in de vroegere dorpsschool van Gaasbeek.

Karine is net terug uit de USA om haar eerste ruimtevaartmissie over “ROTIFEREN/RADERDIERTJES” toe te lichten, dat geselecteerd werd door de European Space Agency (ESA) om fundamenteel onderzoek te doen naar de impact van kosmische straling op DNA. Karine en haar team hebben hun eerste ruimte-experiment in December 2019 via Cape Canaveral naar het Internationaal Space Station “geschoten”, samen met een multidisciplinair team van onderzoekers en artiesten… en gaan ook in 2020 en 2024 verder met dit ruimte onderzoek! Wij verheugen ons om in avant-première de wetenschappelijke en artistieke aspecten van dit project te ontdekken in Gaasbeek (meer informatie – http://rotifer-in-space.com/)

Maar die raderdiertjes hebben nog veel meer unieke kenmerken en Karine is een gepasionneerde evolutionaire bioloog. Ze doet ook baanbrekend onderzoek op genoom niveau en haar team ontwikkelt de eerste “Crispr rotiferen”… een boeiende, unieke, wetenschappelijke wereld.

Karine gaat die avond haar passie voor de wetenschap en voor de kunst met ons delen. De avond wordt georganiseerd door de ‘Vrienden van De School van Gaasbeek’ en is gratis. Iedereen is welkom!

Kunsten en wetenschappen gaan nauw samen. In haar leven, haar werk en haar diverse initiatieven brengt Professor Karine Van Donick dit in een bijzondere praktijk. Vandaar dat  De School van Gaasbeek vereerd is om met haar een avond door te brengen en de bruggen tussen wetenschap, toekomstdenken en pedagogie te verleggen!

Op Valentijn 2020 maken we er een mooie avond van om samen met Karine en haar Raderdiertjes na te denken over kosmische verbanden!


Over …

‘Karine Van Doninck is een polyvalente, gedreven, dynamische en Brusselse dame die een positie van Gewoon Hoogleraar aan de Universiteit van Namen combineert met het opstarten van artistieke projecten in haar geboortestad. “Out of the box doen en denken” is de leidraad doorheen haar ondernemend leven. Na haar studies en een doctoraat in de biologische wetenschappen verruilt ze België voor het buitenland: postdoctoraat aan Harvard University gedurende 3 jaar gevolgd door een tweede postdoctoraat in Montpellier, Frankrijk.

Op 30 jaar wordt Karine Professor aan de Universiteit van Namen, waar ze onderwijs combineert met fundamenteel onderzoek in de evolutionaire biologie. Ze leidt een onderzoeksteam dat op korte tijd uitgroeit tot een kleine KMO met een 15-tal medewerkers. Haar intussen baanbrekend onderzoek spitst zich toe op een evolutionaire anomalie, de raderdiertjes. Deze succesvolle diersoort bestaat enkel uit aseksuele vrouwtjes die zich klonaal voortplanten en uitzonderlijke resistentie mechanismen vertonen. Deze vrouwtjes werden naar de ruimte gestuurd in het kader van een European Space Agency project. Bovendien ontvangt Karine, als enige vrouw in België, begin 2017 de meest prestigieuze beurs van de Europese Onderzoeksraad (ERC) ter waarde van bijna 2 miljoen euro om haar fundamenteel onderzoek naar een volgend niveau te tillen.

In 2015 richt ze de “Contemporary Art Bed & Breakfast” DRUUM (www.druum.be) op, samen met haar partner Ir. architect Jo Huygh, en in samenwerking met verschillende Belgische en buitenlandse, jonge kunstenaars. Creatief denken en ondernemen staan centraal in deze projecten.’